Otellerde artık beş yıldız değil, 'yeşil yıldız' aranıyor

Geçen yıl 33 milyon 827 bin turisti ağırlayarak dünyada en çok turist çeken altıncı ülke olmayı başaran Türkiye, 2023 yılında 63 milyon turisti ağırlamayı hedefliyor.

Yaşar Üniversitesi Turizm Rehberliği Bölüm Başkanı Prof. Dr. Orhan İçöz, turizmde hedef büyüten Türkiye'nin, hem doğanın geleceği hem de su rezervlerinin azalma riskine karşı adımlar atması gerektiğini söyledi. Dünyadan örnekler veren Prof. Dr. İçöz, “Turizm hedeflerine ulaşırken doğal kaynakların yitirilmemesi ve ekolojik dengenin bozulmaması şart. Bunun için doğaya duyarlı turizm tesislerine yönelmeliyiz.” dedi.

HEM ATIKLAR AZALIYOR HEM ENERJİ TASARRUFU SAĞLIYOR

Dünya turizminde su ve enerji tasarrufu sağlayan, atıkları azaltan, bu sayede doğanın kirlenmesine engel olan "yeşil otel" ya da "ekolojik otel" adı verilen uygulamalara geçildiğini vurgulayan Orhan İçöz, Türkiye'de bu yönde atılan adımları değerlendirdi. İçöz, “Türkiye'nin stratejik turizm planlamasına göre 2023 yılında, 63 milyon turist ve 86 milyar dolar dış turizm gelirine ulaşılması hedefleniyor. Dünya turizminde ilk beşe oynayan Türkiye'nin bu hedeflere ulaşması için gerekli potansiyeli kuşkusuz var ancak bu hedeflere ulaşırken doğal kaynakların yitirilmemesi ve ekolojik dengenin bozulmaması da gerekli. Bunun için doğaya duyarlı turizm tesisleri şeklinde yapılaşmaya yönelmeli. Kültür ve Turizm Bakanlığı, 1993 yılında temelleri atılan uygulamayla çevreye duyarlı tesislere 'yeşil yıldız' uygulaması başlattı. Buna göre Türkiye'de yeşil yıldız almaya hak kazanan tesis sayısı 125'e ulaştı. İzmir'de ise bu sayı dokuz ancak Türkiye'deki oteller, uluslararası yeşil otel sertifikasına sahip değil.” dedi.

SU OLMADAN TURİZM OLMAZ

Konaklama sektöründeki su harcamasına da dikkat çeken Prof. Dr. İçöz, “Türkiye İstatistik Kurumu verilerine göre ülkemizde kişi başına düşen yıllık su miktarı bin 500 ton civarında. 2030 yılında nüfusumuzun 100 milyon olacağından ve su kaynaklarının azalacağından yola çıkarsak, kişi başına düşen yılık su miktarı bin tona kadar düşecek. Bu durumda ülkemiz, su fakiri durumuna düşecek. Böylece 2023 yılında 63 milyon turisti ağırlamayı hedefleyen Türkiye için su rezervi daha da kritik bir hale gelecek. Dünyadan örneklere baktığınızda, değişik eğlence ve gösterilerin zirve yaptığı Las Vegas'ta su tüketiminin kişi başına 219 galon olduğu ve yine bir başka ABD kenti olan San Fransisko için bu rakamın yalnızca 49 galon olduğu düşünülürse durumun ciddiyeti daha açıkça görülmekte. Golf turizmi gibi turizm türlerinde de aşırı su tüketimi riski söz konusu. Tüm bu öngörüler ışığında Türkiye'deki oteller, ekolojik kimlik sıfatını benimsemeli ve bu yönde adımlar atmalı. Böylece hem sudan hem enerjiden büyük oranda tasarruf sağlanabilir. Üstelik yeşil otel anlayışını benimseyen turistlerin ilgisi Türkiye'ye kayabilir.” şeklinde bilgi verdi.

AKDENİZ BAŞI ÇEKİYOR

Türkiye'de yeşil yıldız sahibi, çevreye duyarlı yerler arasında 64 tesisle Antalya başı çekiyor. İstanbul 14 tesisle ikinci sırada yer alırken Muğla 11, İzmir 9, Hatay 4, Ordu ve Şanlıurfa üçer tesisle yeşil yıldıza sahip iller arasında gösteriliyor. CİHAN

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

EKONOMİ Haberleri