Özelleştirmeden yılda 10 milyar

Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, önümüzdeki birkaç sene içinde özelleştirme gelirlerinin 10 milyar liranın üzerinde olacağını öngördüklerini bildirdi

Şimşek, Ak Yatırım tarafından düzenlenen "3. Türkiye Yatırım Konferansı"nın kapanışında yaptığı konuşmada, Türkiye ekonomisinin son dönemde kuvvetli bir toparlanma yaşamakta olduğunu belirterek, "Birinci çeyrekle ilgili öncü verilere hatta nisan ayına bakacak olursak elimizdeki kanıtlar gerekli ivmenin kazanıldığını bize göstermekte ve bu ivmenin sürdürülemeyeceğine dair de herhangi bir işaret olmadığını görmekteyiz" dedi. 2010 rakamlarına göre toparlanmanın orta vadeli program tahminlerinden iyi olduğuna işaret eden Şimşek, programın hazırlandığı dönemde tahminler konusunda özellikle temkinli davrandıklarını söyledi. Türkiye ile ilgili yerinde bir iyimserlik bulunduğunu ifade eden Şimşek, OECD tahminlerine göre Türkiye için 2011-2017 arasında yıllık ortalama yüzde 6,7 GSYİH büyümesi öngörüldüğünü ve bu büyümeyi destekleyecek bir bankacılık sisteminin bulunduğunu kaydetti.

GEÇEN YILA GÖRE İSDİHTAM ARTIŞI

Toparlanmanın kalıcı olacağına ilişkin görüşlerini destekleyen bir unsurun da iş gücü rakamları olduğunu söyleyen Şimşek, "Geçtiğimiz yılla kıyasladığımızda bu yılın ocak ayında yaklaşık 1,3 milyon istihdam yaratmış olduk. Mevsimlik işsizlik oranları nispeten daha yüksek ama bu tabii azalacaktır zaman geçtikçe" dedi. İhracat pazarlarını çeşitlendirme çalışmalarına değinen Şimşek, inşaat ve turizmde Türkiye'nin iyi performans gösterdiğini, tıp sektörünün de aralarında bulunduğu birçok sektörde net ihracatçı konumuna gelindiğini anlattı. Şimşek, 2009 yılı içerisinde alınan önlemlerin sonuçlarını görmeye başladıklarını kaydederek, vergi matrahını genişletme yönündeki çalışmalarının sürdüğünü söyledi.

DARALMA ORANI YÜZDE 45.5

Türkiye'nin brüt borç oranını 2008'de yüzde 39,5'a indirdiklerini, 2009'da ise GSYİH'daki daralma sebebiyle oranın yüzde 45,5'e ulaştığını anımsatan Şimşek, sözlerini şöyle sürdürdü:
"Burada borç oranının tekrar inmeye başladığını görmek istiyoruz. Bu bizim için önemli bir hedef. Bunun için mali disiplin, daha iyi bir mali performans gerekli. Aynı zamanda özelleştirme programımızı da hızlandırmamız gerekiyor. Şu anda da yaptığımız bu zaten. Özelleştirme alanında önümüzdeki birkaç yılda güçlü bir ivme kazanacağımızı düşünüyoruz. Elektrik dağıtım ağlarının tamamının özelleştirilmesi bu yılın sonuna kadar koyduğumuz hedeflerden bir tanesi. Bu çok kapsamlı bir özelleştirme faaliyeti ve Türkiye'nin yönelimi hakkında bilgi veriyor. Önümüzdeki birkaç sene içinde özelleştirme gelirleri yıllık 10 milyar liranın üzerinde olabilir. Bu bir hedef değil, bir tahmin. Bankalarda ve diğer şirketlerde hisselerimiz var. Bunlar için piyasa koşullarını takip ediyoruz. Hissedar olarak paylarımızın değerini maksimize etmek istiyoruz. Bir hava yolu şirketi de olsa, diğerleri de olsa. Bunlar hakkında çok kesin bir şey söylemek istemiyorum şu anda, fakat biz burada piyasa koşullarına bakıyoruz ve bir fırsat gördüğümüzde tabii ki piyasaya bu şekilde gireceğiz."

Lehman öncesine döndük

Enflasyon konusuna da değinen Şimşek, "Enflasyon oranı belki Merkez Bankası hedeflerinin bir süre üzerinde seyredecek. Ancak bu senenin dördüncü çeyreğinden itibaren, belki önümüzdeki sene başlarında hedeflere daha yaklaşıldığını göreceğimizi tahmin ediyorum" dedi. Türkiye toparlandıkça cari açığın artmaya devam edeceğini vurgulayan Şimşek, orta vadede cari açığı başa çıkılabilir bir seviyede tutmak üzere yürüttükleri çalışmalar hakkında bilgi verdi. Hızlı büyümenin önündeki risklere de değinen Şimşek, enerji ve petrol talebinin artışıyla birlikte petrol fiyatlarının çok artmasının ve işsizlik oranının, Türkiye'nin toparlanması için bir risk oluşturabileceğini belirtti. Şimşek, "Bunun dışında sanıyorum makro ekonomik performans açısından Lehman öncesi döneme döndük diyebiliriz" dedi.
Bakan Şimşek'in konuşmasının ardından soru-cevap bölümü basına kapalı olarak gerçekleştirildi. Toplantı çıkışında gazetecilerin sorularını yanıtlayan Şimşek, en çok hangi konularda soru geldiği konusunda, vergi tabanının genişletilmesi, Türkiye'nin güçlü performansını rayından çıkartacak riskler, mali kurala ilişkin sorular geldiğini kaydetti.
Bir soru üzerine Şimşek, özelleştirme ve mali disiplin konusunda çok kararlı olduklarını ve tek çıpa olan orta vadeli plandan kesinlikle ödün vermeyeceklerini vurguladı.

ÜLKE GENELİ Haberleri