ÖZERKLİK İLANI

Bayram Ocak

 ÖZERKLİK İLANI

Son haftaların en çok duyulan ve doğal olarak  insanların kafasını karıştıran bir konu olan özerklik nedir ? Bu ana kadar gelişen süreçte neler yaşandı.

Bir topluluğun kendi uyacağı yasayı kendisinin koyması, devlet yapısından uzaklaşmak isteğidir özerklik, devamında ise bağımsızlık isteği gelecektir. İlk kez Şırnak’ta söz edilen özerklik, Silvan ve Sur belediyelerince ilan edilmiş olup, bu kararı alanlara yönelik yapılan operasyonlar sonucunda Diyarbakır Büyük Şehir Belediye  Başkanı operasyonları kınarken kendi özerkliklerini ilan edebileceklerini belirtmesiyle konu ülke gündeminde yer almıştır.

Bu söylem neden ortaya atıldı. Terör örgütüne karşı başlatılan hava operasyonları sonucu örgütün aldığı ağır zayiat nedeniyle sokak çatışmalarına yönelmesi ve halk desteğini tam olarak sağlayamamaları nediyle başlatılan sokak çatışmalarında istedikleri verimi alamayan örgütün bağlantısı olduğu belediyelere yaptığı baskı sonucunda dikkat dağıtma ve sempatizanlarına psikolojik desteğin yanı sıra halka ve devlete bir göz dağından başka bir şey değildi bu yaklaşım.

İlan edilebilir mi özerklik ? Ülkemizin Avrupa birliğine girmeden onların istedikleri düzenlemeleri yapması için imzaladığı  Avrupa Yerel Yönetimler Özerklik Şartına dayandırıldığında bu istek gerçekleştirilebilinir.

Ülkemiz ne zaman bu şartı kabul etti ? Bu şart Avrupa’da 15.10.1985 tarihinde imzaya açılmış, Türkiye anlaşmaya 21.11.1988 tarihinde imza koymuş, anlaşma 9.12.1992 tarihinde onaylanmış, yürürlüğe 1.4.1993 tarihinde konmuş, bizde ise 3.10.1992 tarihinde 21364 sayılı Resmi Gazetede yayınlanmıştır. 

Bu anlaşmaya sırtını dayayan Diyarbakır B.Ş.B Başkanı oldukça rahat tavırlarıyla böylesi bir girişimde bulunma tehdidini savurabilmektedir. Özerkliğin olduğu yerde, vergiler bölgede kalır, sadece güvenlik, dış işleri,ulaşım,adalet kurumlarının bütçeleri için gerektiği kadar merkeze pay aktarılır. Eğitim, sağlık gibi alanlarda yerel yönetimlere devredilir.

Başkanın hesaplamadığı ve tehdit amaçlı konuşmasını dayandırdığı Avrupa Yerel Yönetim Şartının Anayasal ve Hukuki dayanağının 2. Maddesinde ise’’ Özerk yerel yönetimler ilkesi ulusal mevzuatla ve uygun olduğu durumlarda Anayasa ile tanınacaktır’’ demektedir. Kendi başına özerklik ilan edemezsin diyor Avrupa.

Peki bu bölgelerde daha önce böylesi bir karar alınma isteği olmuş mudur ?

2010 yılında Bdp bölgede özerklik ilan etme kararı almıştır. Terör örgütü de ‘’Demokratik Özerklik’’ Adı altında bunu tüm dünyaya ilan edecekti.

Nereleri kapsayacaktı bu özerklik ilanı?

Hdp'nin bir önce ki versiyonu olan Bdp, elinde bulunan 1 büyük şehir, 7 il, 51 ilçe ve 40 belde olmak üzere 99 belediye başkanlığı bulunan bölgede bu hayalini hayata geçirmek üzere karar aldı.

Barış süreci iktidar tarafından ne zaman başlatıldı ?

2009 yılında Milli Birlik ve Kardeşlik projesi başlatıldı. Birkaç eylem ile sabote edilmeye çalışılsa da karşılıklı kınamalarla bu eylemler etkisizleştirilir, 16 Temmuz 2014’ Resmi Gazetede Terörün Sona Erdirilmesi ve Toplumsal Bütünleşmenin Güçlendirilmesine Dair Kanun adıyla yayınlanarak kanunlaştırılmıştır.

2009 da başlatılan bu süreci baltalamak adına, aynı dönemlerde Fransa’da üç pkk ‘lı yöneticinin  öldürülmesi, Öcalan’nın konuşmalarının basına sızdırılması,Ak partinin Ankara’da ki ofisinin bombalanması, bu sureci durdurmak için planlanmış eylemlerdi. 2010 yılında Özerklik ilanı çalışması , devlete karşı  süreçten kazanımlar elde etmek için yapılmış hamle iken, son dönemde ki özerklik ilanı çalışmaları tamamıyla etkisiz hale getirilmeye başlanan örgüte nefes aldırmak adına yapılmış hamlelerdir.

Yorum Yap
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumlar (1)
Yükleniyor ...
Yükleme hatalı.