Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik başkanlığında 2009 yılında İstanbul Konrat Oteli'nde yapılan Roman Çalıştayı'ndan sonra somut adım atılmadığını belirten Romanlar, paketteki hükümlerin yaklaşan yerel seçimlere kurban gitmesinden endişe ettiklerini de vurguluyor. Samsun'un Canik ilçesi Yavuz Selim ve 200 Evler mahallelerinde oturan Romanlar da paketten büyük sevinç duyarken kendilerini unutmayan Başbakan Erdoğan'a teşekkür ediyor.
Karadeniz Bölgesi Roman Kültürünü Araştırma Eğitim ve Kalkındırma Derneği (SAMDOM) Başkanı Selim Gökçen, kararların pratiğe dökülmesini, çalıştay gibi seçim kampanyasına malzeme yapılmamasını beklediklerini söyledi. Roman Çalıştayı'nın, faydalı geçmesine rağmen icraata dökülmediğini ifade eden Gökçen, O çalıştayda Samsun'u biz temsil etmiştik. Romanların kültürüne uygun ikişer kat binalar talep etmiştik. Üzerinden dört yıl geçmesine rağmen barınma, eğitim, istihdam gibi sorunlarımızla ilgili somut adım atılamadı. Sanırım pek ciddiye alınmadık. Başbakanımız, demokratikleşme paketinde bize de yer vererek, sorunlarımızın çözümüne yeniden yeşil ışık yaktı. Çalıştay, kalem kâğıtta kaldı. Bu yeni demokratik paketin de seçimler sebebiyle böyle olmamasını, alınan kararların pratiğe dökülmesini istiyoruz. Yeniden hayal kırıklığı yaşamamalıyız. Başbakanımız'ın bize göstermiş olduğu bu ilgiyi ve şefkati, yereldeki mülki amirlerimizden da bekliyoruz. dedi.
'SORUNLARIMIZ BELLİ, ÇÖZÜM İSTİYORUZ'
Roman toplumu ortak sıkıntıları belli olduğunu anlatan SAMDOM Başkanı Gökçen, Biz Romanlar olarak başkaları gibi ayrı devlet hayali kurmuyor, bunu istemiyoruz. BDP denilen parti gibi devletle, hükümetle pazarlık yapmıyoruz. Böyle bir talebimiz yok ama sorunlarımız var. Bizim için yapılan 264 konutluk TOKİ projesi yıkım oldu. Bizler fakirliği, ezikliği yaşayan toplumlarız. Dar gelirli, ekonomisi iflas etmiş insanlarız. Böyle bir durumda TOKİ'ye olan borçlarımızı nasıl ödeyeceğiz? İşsizlik, eğitim sorunlarımız da cabası. Bunun yanında doğan çocuklarımıza artık kimse ön yargılı bakmasın istiyoruz. Romanlara atfedilmiş bazı kötü söylem ve bakış açılarından kurtulmak istiyoruz. şeklinde konuştu.
'BAŞBAKAN'IN BAKIŞI, YERELE YANSIMIYOR'
Başbakan Erdoğan'ın kendilerine sergilediği samimiyeti ve sıcaklığı yerel bürokraside görememelerinden yakınan Selim Gökçen, Yerel yöneticilerimizden de samimiyet bekliyoruz. Sorunlarımızın çözümü için artık bizi görmelerini istiyoruz. Kültürümüzü yaşatabileceğimiz düzende barınma sorunumuz olmasa, mesleki eğitim alıp düzenli iş güç sahibi olsak sokaklarda dilenen bir Roman göremeyecek, mendil satan çocuk bulamayacaksınız. Sınıf ayrımcılığı da ortadan kalkacaktır. Bu insanların düzenli hayatı olsa sokak satıcılığına asla bulaşmaz. Valiliğimiz iş garantili meslek edindirme kursu düzenlese Romanlar gelip kursa da katılır. Özel sektörde, kamuda veya yerel yönetimlerde de asgari ücretle çalışır. Sadece adım atılması gerekiyor. ifadelerini kullandı.