İstanbul Su Ürünleri ve Hayvansal Mamuller İhracatçıları Birliği (İSHİB) Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Oğulcan Kemal Sagun, sektör olarak 1 Eylül'de başlayacak av sezonunu heyecanla beklediklerini söyledi. Tüketicilerin de aynı beklenti içinde olduğunu düşündüklerini dile getiren Sagun, "İzlenimlerimiz bu yıl denizlerimizde bol miktarda palamut olacağı şeklinde. Bu durum hem balıkçılarımız hem de vatandaşlarımız için sevindirici bir gelişme olacak. Ayrıca uzun yıllardır Türkiye'nin dünyanın dört bir yanına balık ihraç etmesine karşın, iç piyasada tüketimin az olmasından yakınıyorduk. Ağların dolu olması kişi başı yıllık 6-8 kilogram olan balık tüketim oranlarının da yukarılara çıkmasını sağlayacak." şeklinde konuştu. Sagun, tüketicilerin en fazla tükettiği ürünlerden olan somonun yıllardır Norveç'ten ithal edildiğini vurgulayarak, şöyle devam etti: "Bunun karşılığında milyonlarca dolar ödüyorduk. Ancak son yıllarda özellikle Karadeniz Bölgesi'nde yaptığımız yatırımlar ve geliştirme projeleri sonucunda üreterek ihraç ettiğimiz Türk somonu, vatandaşımızın mutfağında da yerini almaya başladı. Türk somonunun tüketiciler tarafından daha çok tercih edilmesi, Norveç somonu için ödenen milyonlarca doların ülkemizde kalmasını sağlayacak." Dış pazarlarda büyük ilgi gören Türk somonunun ihracatının da sürekli arttığını kaydeden Sagun, somon ihracatına başlayalı kısa bir süre olmasına rağmen en önemli ihraç ürünlerinden olan çipura ve levrek seviyelerine yaklaşıldığını aktardı. Sagun, 2024'ün ilk 6 aylık rakamlarına bakıldığında, levrek ihracatının 274,8 milyon dolar, çipura ihracatının 252,8 milyon dolar, somon ihracatının ise 195,9 milyon dolar olduğu bilgisini verdi.