Türkiye'de ilk kez bu kadar küçük bebeğe uygulanan operasyonda, bebeğin göğüs kafesi açılmadan beyni besleyen şah damarı kapağındaki darlık giderildi. Bebeğin ameliyatını gerçekleştiren Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı Kardiyoloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Tevfik Karagöz, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 31 haftalıkken dünyaya gelen bebeğin kalbinin şah damarı denilen aort kapağında tam tıkanıklığa yakın ağır bir darlık bulunduğunu anlattı.
Buna bağlı kalbin fonksiyonlarının giderek bozulduğunu ve hayati risk oluşturduğunu ifade eden Karagöz, şöyle konuştu:
''Hayatlarının bu döneminde bu tür bebekler çok nazik ve kırılgandırlar. Bu kadar küçük bir bebeği, kalbinin kabaca 2,5-3 cm çapında olduğu düşünülecek olursa, teknik olarak ameliyat etmek çok zordur ve ölüm riski oldukça yüksektir. Çok zorda kalmadıkça, yani kalpteki darlık ya da başka bir anomali hayati risk taşımıyorsa yakın takip ederek hastayı bir miktar büyüttükten sonra müdahale etmek tüm dünyada tercih edilen yoldur. Ancak bekleme şansımızın olmadığı bu gibi durumlarda modifikasyonlar yapmaya çalışıyoruz. Dünya literatürüne baktığımızda üç-beş vaka bildirilmiş ve bunların bir çoğunda bu kilodaki bebeklere göğüs kafesi ya da boyun damarları açılarak ancak müdahale edilmiştir. Her iki yöntem de daha invazif yani travmatik yöntemlerdir.''
''Komplikasyon olmadı''
Prof. Dr. Karagöz, bebeğin göğüs kafesini açmadan yani en az travmayla direkt kasık damarlarını kullanarak anjiyo ile kalbin içinden 360 derece tur atarak balonu ilerletip şah damarı kapağına uygun çaplarda balon valvüloplasti işlemi yaptıklarını ve komplikasyon yaşanmadığını bildirdi. Bu sayede kapaktaki darlığın giderildiğini belirten Karagöz, kalp fonksiyonlarında belirgin bir düzelme sağlandığını ve hastanın yaşama şansının önemli derecede arttırdıklarını belirtti.
''Erken doğum riskleri taşıyor''
İşlemi prematüre bebeğin hayatının altıncı gününde gerçekleştirdiklerini kaydeden Karagöz, ameliyatı sırasında da standart malzeme değil, çok ince, yumuşak teller ve kateterler kullandıklarını, ayrıca bu alanda deneyimin önemli olduğunu vurguladı. ''Bu kiloda bir çocuğa ilk kez bu yöntem uygulandı'' diyen Karagöz, yöntemin dünyada da bir ilk olabileceğini söyledi. Bebeğin kalbiyle ilgili durumunun iyi olduğunu, ancak erken doğumun getirdiği bir takım riskler taşıdığını belirten Karagöz, ''Hasta hala kritik dönemi koruyor, kilo aldırabilir, diğer risklerden de kurtarabilirsek hastayı da yaşatmış olacağız'' dedi.