Altınışık, "Patatesin depolardan çıkış fiyatı şu anda 2 lira 20 kuruş ile 2 lira 40 kuruş arasındadır. Yani kesinlikle 2 lira 60 kuruşu bulmaz." dedi.
Patatesin Ankara veya İstanbul’daki manavlarda 4- 5 lira aralığında satılmasının kesinlikle Nevşehir’deki üreticilerden kaynaklanmadığını belirten Altınışık şöyle dedi “ Patatesin, Ankara veya İstanbul’daki manavlarda 4- 5 lira aralığında satılması nedeniyle Nevşehir’deki çiftçilerin depolayıp karaborsa oluşturuyor gibi bir pozisyona girilmek isteniyor. Kesinlikle böyle bir şey yoktur. Depolara da gidip görüyoruz. Patatesin depolardan çıkış fiyatı şu anda 2 lira 20 kuruş ile 2 lira 40 kuruş arasındadır. Yani kesinlikle 2 lira 60 kuruşu bulmaz. Ziraat Odası olarak yaptığımız araştırmalarda fiyat artışının Ödemiş ve Adana’nın hasatın gecikmesinden kaynaklandığını belirledik. Ödemiş’te don olması, Hatay ve Adana bölgesinde ise sel meydana gelmesi dolayısıyla patateste fiyat yükseldi. Depo çıkışları 1,5 lira ile 2 lira arasında değişirken 50- 60 kuruş aralığında zam oldu. Bu da doğaldır. Depolama, saklama kesinlikle yoktur. Bir aya kadar Adana ve Ödemiş’te hasat başlayacak. O zamana kadar çiftçilerimizin depolarında patatesleri var. Bütün ihtiyacı da karşılar. Hiçbir sıkıntı yoktur. Kesinlikle Nevşehir veya Niğde bölgesinde patateste karaborsa diye bir şey yoktur. Bu iki il ülkemizin yaklaşık yüzde 60 ihtiyacını karşılıyor. Ambarlarda patatesimiz vardır.”
Tarım, Gıda ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından depolara baskın yapıldığı ve depolanan patatesleri bulduğu yönündeki haberlere inanmadığını belirten Altınışık “ Daha dün burada bir çiftçimizin 40 ton patatesini 2 lira 40 kuruştan sattık. “İsteyen gelsin, istediği kadar veririm” diye de söyledi. Nevşehir çiftçisi kesinlikle karaborsaya girme, mal saklama gibi düşünceye sahip değildir” dedi.
Tarım, Gıda ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından Nevşehir’deki bazı üreticilere 12 çeşit tohum üretme yetkisi verildiğini ifade eden Altınışık “ Bakanlıktan tohum üretme konusunda çiftçilerimize yardımcı olmasını istiyoruz. Yetki verilen şirketler patates ekecek. Ama bulduğu bölgede ada ve paftalar birleştirilmiyor. Çok sayıda kişiye ait araziler var. Bunların bir kısmı bulunamıyor, bir kısmı vefat etmiş, mirasçılarında sıkıntı oluyor. Bakanlık veya Tarım İl Müdürlüğü bu konuda yardımcı olurda çiftçilerimiz birinci sınıf sertifikalı tohum yetiştirirse sıkıntıların büyük bölümü aşılır. Tüketicilerde daha kaliteli patates yiyebilir” diye konuştu.
Nevşehir’de patatesin ağırlıklı olarak ekildiği Derinkuyu ilçesi ile Kaymaklı beldesinde siğil hastalığı sonucu bazı topraklarda ekim yasağı getirildiğini belirten Altınışık şunları ifade etti: “Nevşehirli üreticiler bunun üzerine Kayseri ve Sivas gibi illerde büyük arazilerde ekime başladı. Bunlar Nevşehir Ziraat Odası’nın üyeleridir. Yasaklı bölge nedeniyle fiyatların arttığını da söyleyemeyiz. Bundan sonra fiyatlarda artış beklemiyorum. 2 lira 20 kuruş ile 2 lira 40 kuruş arasında depo çıkışlarının devam edeceğini düşünüyorum.” CİHAN