Sürantrenman, fiziksel ve zihinsel yorgunluk sonucunda ortaya çıkan performans kaybı olarak tanımlanabilir. Uzun süreli ve yüksek yoğunluklu yüklenmeler sonucunda organizmada yorgunluk meydana gelir. Maksimum yorgunluk seviyesi tipik olarak 24 ila 48 saat içinde başlangıç noktasına döner. Sporcular, tam yükleri (antrenmandan, işten veya okuldan) performans kapasitelerini aştığında sürantrenman ortamına girilir. Sürantrenman sürekli yorgunluğa neden olmaktadır. Sporcunun performans kapasitesi, bir yük uyguladıktan sonra tam olarak iyileşmez ve aşırı antrenman semptomları azalana kadar düşmeye devam eder.
Spor yapan bir kişi vücudun kendini toparlayamayacağı seviyede bir antrenman yüklemesi uyguladığında sürantrenman, diğer bir ifadeyle aşırı antrenman sendromu ortaya çıkar.
Bu durumun sonucunda sürekli olarak performansı düşüşü yaşanır veya belirli bir yükseliş sonucunda durağan bir noktaya ulaşır. Aşırı antrenman yapmak, sürantrenmanın başlıca sebebidir. Burada dikkat edilmesi gereken antrenman yapma sıklığı, antrenman yoğunluğu ve dinlenme periyotlarıdır.
Yüksek yoğunluklu ve fazla süreli bir antrenman programı uygulamak ve vücuda yeterli dinlendirmemek belirli bir süre sonunda kronik yorgunluğa yol açabilir.
Kronikleşen yorgunluk, vücut yeterli dinlenme süresine sahip olsa bile yorgunluğun geçmemesi anlamına gelmektedir. Yanlış beslenme ve uykusuzluk da kronik yorgunluğun bir unsurudur. Bunun nedeni kasların yeterli besin öğelerini alamadığında zayıflar ve vücut hızlı şekilde toparlanamaz.
Beslenme ile benzer şekilde uykuda vücut gelişimi ve vücudun yeterli şekilde dinlenmesi için önemli bir faktördür. Bununla birlikte monoton bir antrenman programı uygulamak veya tekrarlayıcı hareketlerin yer aldığı çeşitli sporlarda performans düşüklüğüne veya performansın ilerlememesine sebep olabilir. Bu tür sporların merkezi sinir sistemine yeterli uyaran sağlamaması bunu etkileyen noktalar arasındadır.