Protein tozu, ağır sporlarla uğraşan kişiler tarafından tüketilen bir takviye ürünüdür. Spor yapmayan kişilerin protein ihtiyacı spor yapanlara göre daha az olacağından, günlük protein ihtiyacı, protein içeren besinler aracılığıyla karşılanabilmektedir. Protein tozu kullanımı, kişilerin kas kütlelerini arttırmalarına ve ağır sporlar sonucunda yorulan kasların onarılmasında kullanılabilmektedir.
Protein Tozu Çeşitleri Nedir?
, kişilerin yaşam tarzı ve yeme alışkanlıkları çerçevesinde oluşan kişisel zevkleri doğrultusunda seçebilecekleri içeriklerden oluşmaktadır. Protein çeşitleri şunlardır:
- Whey proteini: Protein tozları arasında en hızlı şekilde kana karışabilen protein tozu çeşididir. Bu özelliği sayesinde oldukça fazla kişi tarafından tercih edilir. Bu protein önemli bir özelliği ise gece boyunca protein alımı olmayan kasları, sabah hızlı şekilde toparlamasıdır.
- Kazein proteini: Bu protein, sütte bulunan proteinin yaklaşık olarak yüzde 80’ini oluşturmaktadır. Oldukça yavaş şekilde sindirilebilen bu protein, en kaliteli proteinlerden biri olarak görülmektedir.
- Soya proteini: BU protein, soya fasulyesinden elde edilmektedir. Bitkisel olan bu protein de tüm esansiyel amino asitleri içerdiği için oldukça kalitelidir.
- Yumurta proteini: Yumurta proteini, alınabilecek en kaliteli proteinlerden biridir. Genellikle sarısında yüksek yağ olan yumurtanın beyazında bol miktarda kaliteli protein bulunur.
- Et Proteini: Hayvanlardan elde edilen bu protein türünün içerisinde yüksek miktarda BCCA proteinleri bulunduğu için bu protein de oldukça kalitelidir.
Protein Tozu Nasıl Üretilir?
Protein tozu üretimi, protein tozunun türüne göre değişiklik göstermektedir. Protein tozu kullanımı kişiden kişiye farklılaşabildiği için üretimleri de farklı alanlarda yapılmaktadır. Bunlar şu şekillerde olabilmektedir:
- Elde Edilmesi: Bu protein tozu, inek sütünün kullanılmasıyla elde edilmektedir. Çiftliklerden alınan sütler üretim tesislerine gelerek kullanıma uygun olup olmadıkları kontrol edilir. Üretim tesislerinde bulunan yüz bin litrelik süt tankerleri, sadece bu üretim için kullanılmaktadır. İnek sütünün yalnızca yüzde 20’si whey proteininden oluşmaktadır. Bu protein, sütün peynir yapıldığı aşamada üretilebilmektedir. Peynir üretilirken süt kesilir ve bu kesintiden de lor peyniri üretilir. Bu işlemlerin ardından ortaya çıkan peynir suyu belirli işlemlerden geçirilerek kurutulur. Bu suyun kurutulmasıyla ortaya çıkan toz, protein tozu olarak isimlendirilmektedir.
- Elde Edilmesi: Süt içerisinde bulunan bu protein, süte beyaz rengini verme özelliğiyle bilinmektedir. Kazein proteini en çok yağsız sütün işlem görmesi sonucu elde edilmektedir. Yağsız süt asidite edilerek asit kazein üretimi sağlanmış olur. Daha sonra bu üründen whey proteini çıkarılır ve ürün yıkanarak kurutulur. Kurumasının ardından ortaya çıkan toz protein tozudur.
Protein Tozunu Kimler Kullanabilir?
Protein tozu kullanımı, ihtiyaca göre şekillendirilmelidir. Yüksek protein ihtiyacı olmayan kişilerin de kullanılması önerilmez. Ağır sporlar yapan kişilerde, kas yorgunluğu ya da yıpranması görülebilir. Bu kişilerin kaslarını tamir etmeye ve yeniden yapılandırmaya ihtiyaçları vardır. Bu sebeple bu kişilerin protein tozu kullanması ihtiyaç dahilinde gelişen bir olaydır. Ancak, günlük protein ihtiyacını yumurta ya da et yiyerek de karşılayabilecek kişilerin bu kadar yüksek miktarda protein alarak bedenlerini yormalarına gerek yoktur.
Spor Yapanlar Kullanmalı Mıdır?
Spor yapanların protein tozu kullanması, elzem bir durumdur. Bu kişiler, çok fazla spor yaptıkları için çok fazla da protein tüketimine ihtiyaç duyarlar. Bu sebeple, protein tozunun içerisinde bulunan yüksek miktardaki protein, bu kişilerin ihtiyacını karşılamaya yetecektir. Protein tozu kullanılması, kişinin spor ve dengeli beslenme ile desteklemesi gereken bir durumdur. Spor yapan ve kas kütlesini arttırmak isteyen kişiler, Proteinocean markasının ürünlerinden yararlanabilirler. Markanın sahip olduğu çeşitli protein tozları, içerdiği yüksek protein ile kasların onarılmasını ve kas kütlesinin arttırılmasını sağlamaktadır.