-Gençlik ve Spor Bakanlığı ile Sağlık Bakanlığı arasında "İlk Yardım Eğitimi İşbirliği" protokolü imzalandı
-Gençlik ve Spor Bakanı Çağatay Kılıç:
"ilk müdahale ve ilk müdahaleyi yapacak kişinin donanımlı olması çok önemli"
"Bu işbirliği protokolüyle üzücü olayların önüne geçilecek"
"Neslimizin geleceğe daha sağlıklı taşınması için çalışıyoruz"
-Sağlık Bakanı Müezzinoğlu:
"Spor yapılan alanlarda mutlaka ilk yardım sertifikası olan biri bulunmalı"
Gençlik ve Spor Bakanlığı, Türkiye Amatör Spor Kulüpleri Konfederasyonu ile Sağlık Bakanlığı arasında," İlk Yardım Eğitimi İşbirliği Protokolü imzalandı. Sağlık Bakanlığı'nda düzenlenen protokol imza törenine Gençlik ve Spor Bakanı Akif Çağatay Kılıç, Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu ile Türkiye Amatör Spor kulüpleri Konfederasyonu Başkanı Ali Düşmez katıldı.
Törende konuşan Bakan Çağatay Kılıç, yapılacak ortak çalışmanın önemine dikkat çekerek, “Bugün burada, hayata geçireceğimiz bu çalışmanın, bizim için büyük bir önemi var. Şunu göz ardı etmemeliyiz ki; ülkemizde, amatör anlamda yoğun bir sportif faaliyet var. Şu anda, 6 milyonu aşkın sporcumuz var ve bunun 3 milyonu aktif. Türkiye gibi 78 milyon nüfusa sahip ülkemiz için bu rakam yeterli değil. Bu rakamı elbette arttıracağız. Ama yıllar önce lisanslı sporcu sayımızın ne durumda olduğunu hatırlarsak, 300 binlerden geldiğimiz rakamları iyi bir adım olarak değerlendirebiliriz" ifadelerini kullandı.
"ilk müdahale ve ilk müdahaleyi yapacak kişinin donanımlı olması çok önemli"
Sporcu sağlığı ile ilgili taramaların son yıllarda arttığını belirten Bakan Çağatay Kılıç,"Federasyonların ve kulüplerin, sporcularımızın nezdinde daha sıkı sağlık çalışması yapmaları yönünde attığımız adımlar, meyvelerini veriyor. Bu anlamda sporun içinde aktif olarak yer alan kardeşlerimizin sağlık yönünden bilgilendirildiği, bilinçlendirildiği ve taramadan geçirildiği bir gerçek. Ülkemizde 100 bini futbol olmak üzere 500 bine yakın müsabaka oynanıyor. Bu müsabakaların her birinde yoğun bir efor sarf ediliyor. Bugün imzalayacağımız bu protokol ile hayata geçireceğimiz ilk yardım sertifikasyon eğitimini dikkate almamız gerekiyor. İlk müdahale çok önemli. İlk müdahaleyi yapacak kişinin ne kadar donanımlı olması gerektiğinin farkındayız. Sporcularımızın da kendilerini en iyi şekilde hazırlamaları için onlara bu imkanın verilmesi gerekir" diye konuştu.
"Neslimizin geleceğe daha sağlıklı taşınması için çalışıyoruz"
Bakan Çağatay Kılıç, sözlerine şöyle devam etti:
"Bu protokolle sporcu kardeşlerimizin, hakemlerimizin, teknik heyetimizin, yönetici arkadaşların özellikle müsabakalar esnasında görev alan kişilerin bu eğitimi alması, gelecek için çok büyük fayda sağlayacak. Tabii bunun haricinde özellikle milli sporcularımızla ilgili geleceğe yönelik yapılan çalışmalar içerisindeki hazırlıklarımız devam ediyor. Yakın zamanda Bakanlığımızın sağlık dairesinin yaptığı 2 Milyon TL’yi aşkın bir yatırım var. Alınan yeni cihazlarla sporcularımızın farklı noktalardaki taramaları yapılıyor. Burada yapacağımız protokol, özelikle amatörlerle ilgili olacak. Çünkü hepimiz diyoruz ki ‘hareketli bir yaşam’… Sağlık Bakanlığımızın bu konuda ortaya koyduğu birçok proje var. İki bakanlık olarak ortak projelerimiz var. Gençlik Merkezlerimizde yaptığımız çalışmalar var. Kulüplerle yaptığımız çalışmalar var. Kredi ve Yurtlar Kurumu’nda barınan üniversite öğrencilerimizin hayatta daha aktif olmaları için ortaya koymuş olduğumuz çalışmalar var. Bunlar neslimizin, ülkemizin, vatandaşlarımızın geleceğe yönelik olarak kendilerini daha sağlıklı taşımaları, hazırlamaları için yaptığımız çalışmalar."
"İşbirliği sonucu üzücü olayların önüne geçilecek"
İmzalanacak protokol ile müsabakalardaki üzücü olayların önüne geçileceğine vurgu yapan Bakan Çağatay Kılıç,"Amatör Spor Kulüpleri Konfederasyonu ile yapacağımız bu protokolün gerçekten önemli olduğunu düşünüyorum. Yakın zamanlarda yaşadığımız bazı üzücü olayların önüne geçilmesi için önemli bir adım olduğunu düşünüyorum. Tabi hiç kimse olumsuz şeylerin yaşanmasını istemez. Bu anlamda elimizden gelen her şeyi ortaya koyacağız. Bu çalışmada emeği geçen Sağlık Bakanımıza, tüm çalışanlarımıza, federasyonlardaki bu çalışmalara destek veren tüm kulüplerdeki arkadaşlarımıza teşekkür ediyoruz. Sporcu kardeşlerimize başarılar diliyorum" şeklinde konuştu.
Bakan Çağatay Kılıç, Rio 2016 Olimpiyatlarına katılmak için kota müsabakalarında mücadele veren sporculara başarılar dileyerek, "Bugünlerde devam eden örneği Avrupa Güreş Şampiyonası var. Ümit ediyorum ki Olimpik ve Paralimpik oyunlara katılım noktasında önümüzdeki günlerde yapılacak müsabakalarda başarılı oluruz. Burada önemli olan geleceğe yönelik olan neslimizin ve milletimizin en sağlıklı şekilde kendini geliştirebilmesi. Amatörlerle de bunu başaracağımızı düşünüyorum" dedi.
Bakan Müezzinoğlu: Gençlerimizin en erken yaşta spor yapmaları, ülkemizin geleceği için önemli"
Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu ise protokol töreninde yaptığı konuşmada, bakanlık olarak yaşamı teşvik eden bir anlayışı gündemde tutmaya çalıştıklarını söyledi.
Çocukların ve gençlerin spor yapmasının bu anlayışta büyük bir rol oynadığını kaydeden Bakan Müezzinoğlu, “Gençlerimizin herhangi bir amatör spor dalında en erken yaşta spor yapmaları, ülkemizin geleceği adına çok önemli. Yaklaşık 2 yıldır amatör spor kulüpleri konfederasyonu başkanımızla, spor yapıldığı anda ilk yardım hizmetlerinin daha dinamik ve daha hızlı sunulabilmesi için yoğun bir çalışma yaptık . Bugün bu çalışmanın bir protokol aşamasına geldik” diye konuştu.
Spor alanlarında son günlerde yaşanan ölümlerin herkesi üzdüğünü kaydeden Bakan Müezzinoğlu,
“Yaşananlar, bu hazırlıkların daha güçlü yapılmasına mesaj veriyor. Biz burada özellikle ilk yardımı önemsiyoruz. Sağlık Bakanlığı olarak gerek antrenörlere gerekse yöneticilere verilecek ilk yardım kurslarıyla İlk yardım sertifikalı bireylerin sayısını arttırmak istiyoruz. Amatör spor yapılan alanlarda mutlaka ilk yardım sertifikası olan birinin olmasını arzu ediyoruz” değerlendirmesinde bulundu.
Konuşmaların tamamlanmasının ardından , İlk Yardım Eğitimi İşbirliği Protokolü imzalandı. Daha sonra Bakan Çağatay Kılıç basın mensuplarının sorularını yanıtladı.
"Uyuşturucuyla mücadele konusunda önemli çalışmalarımız var”
Bakan Çağatay Kılıç, Gençlik ve Spor Bakanlığı olarak uyuşturucuyla mücadele konusunda önemli çalışmalar gerçekleştirdiklerini kaydederek, “Bu konuda kat ettiğimiz güzel bir yol var. Onların dile getirilmesi ve ön plana çıkarılması gerekir diye düşünüyorum. Bunlar da uyuşturucuyla mücadele noktasında olumlu gelişmeler. Örneğin biz, bin 300 antrenörümüze uyuşturucuyla mücadele kursu verdik. Bu eğitimlerde , antrenörlerin uyuşturucuyla mücadeleyi nasıl yapacaklarına dair eğitimler verildi. Ayrıca maddi bağımlılığına bulaşmış bir kardeşimizin tespit edilebilmesi ve destek verilebilmesi konularında da çalışmalar yürütüldü” şeklinde konuştu.
Antrenörlerin sporcularla birebir ilişki içerisinde olduğunu belirten Bakan Çağatay Kılıç, şunları söyledi:
”Onlarla birçok şeyi paylaşıyorlar. Sporun olumlu anlamdaki etkisini de en iyi noktada tutabilmek için burada destek veriyoruz. Uyuşturucuyla mücadele noktasında ayrıca sporcu kardeşlerimizin konsantrasyonlarını başka noktalara çevirebilmeleri için de federasyonlar ve kulüplerle yaptığımız ortak çalışmalar var. Örneğin Sağlık Bakanlığımızın bize göndermiş olduğu bir takım kardeşlerimiz oluyor. Biz sportif anlamda rehabilitasyon içerisine alarak da onlara destek veriyoruz. Dolayısıyla bu güzel, olumlu çalışmaların da daha çok gündemde yer alması gerektiğini düşünüyorum."
“Yapılan çalışmalar, kendini yalnız hisseden ailelere de destek olacak”
Yapılan bu çalışmaların, uyuşturucuyla mücadele konusunda sorunlar yaşayan ailelere de destek olacağını ifade eden Bakan Çağatay Kılıç, “Bazen kendilerini yalnız hisseden kardeşlerimiz ve ailelerimiz olabilir. Bizlere temas etmeleri durumunda onlara sonuna kadar kapılarımızı açıyoruz. Buralar onların evleridir. Kendini yalnız hisseden herkes, bu anlamda mücadeleyi ortaya koyan resmi kurumlarımızın, STK’larımızın yanına gelebilirler” diyerek sözlerini tamamladı.