Çarşamba Konuşmalarına Ondokuz Mayıs Üniversitesi öğretim görevlisi Yrd. Doç. Dr. Cem Gençoğlu, Türk Sinemasından Psikoterapiye Bakış: Yönetmenin Koltuğundan, Freud'un Divanı Nasıl Görünür? adlı konuşmasıyla konuk oldu.
Sinema ve psikolojinin başlangıçtan itibaren birlikte adım attığını söyleyen Yrd. Doç. Dr. Cem Gençoğlu konuşmasında sinema ve psikoloji arasındaki ilişkiye değindi. Sinema; psikolog ve terapistler tarafından sadece sinema eleştirmenlerine bırakılmayacak kadar ciddi bir alandır diyen Cem Gençoğlu, "Med-Cezir Manzaraları, Bir Garip Koleksiyoncu, Kıskançlık Diploması, Asmalı Konak Hayat, Hababam Sınıfı Merhaba, Duvara Karşı, Beyza'nın Kadınları, Gen, Anka Kuşu: Bana Sırrını Aç, Sıfır Dediğimde, Recep İvedik 3, Kurtuluş Son Durak" adlı Türk filmlerindeki terapi, terapist ve hasta mitlerini ele aldı.
Sinema ve psikoloji arasındaki ilişkiyi anlatan ünlü film, Guguk Kuşuyla ilgili olarak bir hasta grubuna uygulanan deneyden söz eden Gençoğlu, Bu deneye göre, bir hasta grubu üçe bölünüp bir kısmına Guguk Kuşu, bir kısmına psikiyatrinin ne olduğunu anlatan bir belgesel izlettirilmiş, bir kısmına ise hiçbir şey izlettirilmemiştir. Sonuçta ise, Guguk Kuşu'nu izleyen grubun, psikiyatri alanından, hiçbir şey izlemeyen ve belgesel izleyenlerden daha fazla etkilendiği sonucu çıkmıştır dedi.
Konuşmaya öğretim üyeleri ve öğrenciler katıldı.