Alaturka müziğimiz bu kez, bugünkü televizyonların yerine, radyonun hüküm sürdüüğü dönemlerden sesleniyor. Hem de 'Sanat Güneşi'nin gücü Zeki Müren'le. Televizyonlarda dizilerimizin arasına girerek en heyecanlı anları bölen reklamlara dayalı bir çalışmayla bir de. Radyodaki reklam anlayışı TV'den biraz farklıymış o dönemde. O yüzden de diyebiliriz ki tevellütü yani bu sesin duyulma zamanına tanıklık edenlerin yaşı bir hayli geçkin. Alaturkanın Zeki Müren'ini radyo programı olarak taşınması da işte bu reklam kuşağı sayesinde gerçekleşmiş. Bu çalışma sonucunda da radyoda Zeki Müren'in ses verdiği şarkı sayısı 350'yi bulmuş. Bu 350'lik arşiv tozlu raflardan indirilerek 3 CD'lik bir albüm hazırlanmış. Adını da o programın adından almış; "Zeki Müren'le Başbaşa".
"BAND REKLAM İLE ZEKİ MÜREN"
Reklamların gazete ve dergilerden henüz yeni yeni sese kavuştuğu dönemde Band Reklam adındaki şirket, radyonun prime-time bölümünü kapmıştır. Reklamlarını bu zaman diliminde yayımlayacaktır. Bu yayını da daha dinlenir duruma getirmek için Zeki Müren ile anlaşır ve kendi stüdyolarında şakrkılarprogram biçimine uygun kayıtlarla hazırlanır. Bu kayıtlarda Zeki Müren 350'yi aşkın şarkıyı seslendirir. Seslendirilen şarkılar, radyonun bu en dinlenir zamanlarında yayımlanır. Şarkılar arasında yayımlanan reklamlar da Band Reklam'a gelir sağlar. Zamanın kısıtlı olduğu bir sürece sıkıştırılan bu kayıtlar bir hayli özenle hazırlanmış ve seslendirilmiş.
"USTA EDEBİYATÇILARIN YAZDIĞI METİNLER"
Radyoda 15 dakika süren Band Reklam kuşağı ilgi çekmeyi başarmıştır. Çünkü kayıtlar o kadar ince dokunmuştur ki, TRT standartlarını aratmamaktadır. İnce sazla sınırlı kalmayan bu ince işçilik şarkı sözlerinde sağlanır. Son derece temiz bir Türkçeyle seslenen Zeki Müren, şarkıları adeta hecelerin üstüne basa basa okumaktadır. Şarkıların anonsunu da kendi yapmaktadır Zeki Müren. Şarkıların güftesini, bestesini belirttiği bu anonslarda kimi zaman da birkaç öykümsü anlatı serpiştirmeyi eksik etmez. Bir tür sohbet havasını yakalamaya çalıştığı bu anonslarınsa edebiyatın usta kalemlerince yazıldığını öğreniyoruz çoğunlukla. Ümit Yaşar Oğuzcan, Baki Süha Ediboğlu, Mesut Cemil tarafından hazırlanan bu metinler, bu kayıtların değerini bir kat daha artırmayı başarıyor. Müziğin edebiyattan koptuğu bir günümüzde böylesi bir birliktelik bile insanı heyecanlandırmaya yetiyor
"ZEKİ MÜREN TÜRKÜ DE SÖYLEMİŞ"
Albüm olarak piyasaya sunulan bu şarkılar, geçen hafta üçüncü CD'sinin yayımlanmasıyla tamamlanmış durumda. Kayıtlara ulaşılma süreci de Band Reklam'ın sahibinin kızı aracılığıyla başlamış ve Radyo Günleri adı altında yayımlanacak Band Reklam serisinin bir kolu yayımlanmış oluyor. Alaturka müzik piyasasının tetikleyicisi olması yönüyle de ilgi çeken albümde Zeki Müren'in, alaturka şarkıların yanı sıra türküleri de okuduğuna tanık oluyoruz. Sadece sahnelerde türküleri seslendirmiş olduğunu öğrendiğimiz Zeki Müren'in albümlerinde bu tür türkülere rastlanmaz. Albümler, bu yönüyle de bir çeşit konser havasını yaşatıyor dinleyenine. Rumeli ve İstanbul türkülerini söyleyen bir Zeki Müren'i dinlemek fırsatı da yakalanmış oluyor böylelikle. Zeki Müren'in sesi yıllardır saklı kaldığı depolardan böyle bir farklılıkla da ulaşmış oluyor bize.
"ZEKİ MÜREN BEREKETİ"
Bu albümün dışında piyasada Zeki Müren kayıtlarına bol miktarda rastlamak mümkün. Özellikle TRT kendi kayıtlarında bulunan Zeki Müren şarkılarını Zeki Müren'den Seçmeler" adıyla yayımlamış durumda. Kalan Müzik de aynı biçimde önemli bestekarların yapıtlarını seslendiren bir Zeki Müren, ile başbaşa kalmamızı sağladığı çalışmaları yayımlamıştı geçtiğimiz yıllarda. Bu da gösteriyor ki "Sanat Güneşi" müzik piyasasında yeniden ışıldıyor adeta ve bereket yağdırıyor. Daha başka şirketlerce yapılmış başkaca Zeki Müren şarkılarının yer aldığı albümler de piyasalarda. Bu bereket onunla sınırlı kalmıyor elbette. Başkaca yorumcuların da albümleri ardı ardına piyasada yerini almaya başladı. Ancak burada ele aldığımız albümse, tüm bunlardan ayrılan özellikler barındırıyor bünyesinde. Bir döneme ışık tuttuğunu gördüğümüz bu albümle Zeki Müren'i, bambaşka bir yorum edasıyla ve repertuvar farklılığıyla görmek ayrı bir zevk verecektir sevenlerine. Zeki Müren'in son zamanlarında 80'li yılların arabesk kültürüyle savaşmak adına yazdğı besteleri dışında kalan bu usta işi Türk Sanat Müziği besteleri onun gerçek yorum gücünü de göstermesi açısından oldukça iyi bir örnektir. KATAVASYA / M.USLU