Rahim kanseri sonrası oluşan şişliklerin çözümü; sentinel lenf nodu biyopsisi

Rahim kanseri tedavisi sonrası oluşabilen şişliklerin riski, yeni bir tedavi yöntemi ile büyük oranda azalıyor. Hastalarda, standart cerrahi işlemin ardından yaşanan bu risk, sentinel lenf nodu biyopsisi denilen teknik sayesinde çok çok az yaşanıyor. Sentinel lenf nodu biyopsisini Ankara’da uygulayan doktorlardan birisi ise kariyerini jinekolojik k

yani bilimsel adıyla endometrium kanserinin temel tedavi yöntemleri riskli durumlar taşıyabiliyor. Standart cerrahi müdahalede rahim, rahim ağzı, tüp ve yumurtalıklar çıkartılırken, hastaların onda birinde rahim kanseri lenf bezlerine sıçradığı için cerrahlar, genellikle tüm lenf bezlerini çıkarıyor. Ancak bu işlem de lenf dolaşımının bozulmasına neden olarak ameliyat sürecini uzatabilmekte, ameliyat esnasında kanamaya yol açabilmekte, enfeksiyon riskini ve kan verilme riskini artırmaktadır. Sonucunda, bu ameliyatın ardından hastaların bacaklarında lenfödem denilen (fil bacağı da denilmekte) şişlikler gelişebiliyor ve bu şişliklerin tedavisi ise oldukça zor.

Rahim kanserinde uygulanan bu temel tedavinin yerine artık yeni bir cerrahi işlem mümkün; sentinel (nöbetçi / bekçi ) lenf nodu biyopsisi. Sentinel lenf nodu biyopsisi, bu yüzde 10’luk lenf bölgesine sıçrama riskini azaltmak için sadece işaretlenmiş lenf bezlerinin çıkarılmasına dayanan bir tedavi yöntemi.

Sentinel lenf nodu biyopsisi Ankara’da yapılıyor

Sentinel lenf nodu biyopsisi artık Ankara’da da yapılıyor! Kariyerini rahim, yumurtalık ve rahim ağzı kanserleri gibi kadın kanserlerinin cerrahi tedavisine adamış olan Doç. Dr. Derman Başaran, ekibiyle birlikte sonucunda gelişen şişliklerin tedavisinde büyük bir atılım olan sentinel lenf nodu cerrahisini uyguluyor. Türkiye’nin dışında Avrupa ve Amerika Birleşik Devletleri’nde eğitim almış ve çalışmış olan Doç. Dr. Derman Başaran, özellikle robotik cerrahi, sentinel lenf nodu teknolojisi ve hastalığı ileri evrede veya tekrar etmiş olan kanser hastalarının tedavisiyle ilgileniyor.

 

 

Rahim kanseri tedavisinde sentinel lenf nodu biyopsisi nasıl uygulanıyor?

Meme kanseri tedavisinde uzun yıllardır kullanılan sentinel lenf nodu biyopsisi artık rahim kanserinin cerrahisinde de uygulanıyor. Yapılan bilimsel araştırmalarda, sentinel lenf nodu biyopsisinde uygulanan sadece belirli lenf bezlerinin çıkarılması yönteminin, standart cerrahisinde uygulanan tüm lenf bezlerinin çıkarılması işlemi ile aynı sonuçları verdiği anlaşılmıştır. Rahim kanseri tedavisindeki riskleri azaltmak için geliştirilen sentinel lenf nodu biyopsisi, rahim ağzına özel bir boya enjekte edilmesi ve bu özel kamera sistemi kullanılarak boyanın lenf bezlerine gidişinin haritası çıkarılarak yapılıyor. Boya ile işaretlenen lenf bezleri çıkarılarak patolojik incelemeye alınır. Patolojik incelemede ise standart üzeri kesitler yapılarak bu lenf bezlerindeki tümör hücreleri ortaya çıkarılır ve buna göre, tedavi yöntemi, ek radyasyon tedavisi veya kemoterapi planı yapılır.

Kaynak; Glaser G, Dinoi G, Multinu F, et al

Reduced lymphedema after sentinel lymph node biopsy versus lymphadenectomy for endometrial cancer

International Journal of Gynecologic Cancer Published Online First: 26 November 2020. doi: 10.1136/ijgc-2020-001924

 

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

TÜRKİYE Haberleri