Ramazan ahlakı, İslam ahlakıdır. İslam ahlakının kaynağı Yüce Kur’an, uygulayıcısı da Hz Peygamber (s.a.v.)’dir.Peygamberimiz Kur’anda tarif edilirken, “..Onda sizin için güzel örnek var” buyurulmuştur.Peygamberimiz de görevini anlatırken; “..ben güzel ahlakı tamamlamak için gönderildim” buyurmuştur.
Güzel ahlakın nasıl olacağı Hz. Peygamber (s.a.v.)’den öğrenilir.Peygamberimiz, Peygamber olarak gönderildiği miladi 610 yılından önce insanlık vahşet içinde bulunuyor ve insanlar birbirlerini boğazlıyordu.
Kadınlar eşya gibi satılıyor, çocuklar canlı canlı gömülüyordu. Köleler ve cariyelerin insan olarak hiçbir değeri yoktu.
Fakirler, garipler, kimsesizler ve güçsüzler de haksızlığın kurbanı olarak hayatlarını yürütürlerdi. Toplumun önde gelenleri; o toplumun kaymağını yiyenler, insanları dövenler, toplumu sömürenlerdi.
Hak arama mekanizması yoktu ve güçsüzler her zaman haksızdı. Seçkinlerden birisi veya çocukları suç işlemiş olsa, o suçun cezasını suçu işleyen değil gariplerden, kimsesizlerden, köle veya cariyelerden birisi çekerdi.Seçkinlerin dışında kimsenin mal edinme, imkan sahibi olma, hayatını belirleme gibi bir hakkı da yoktu.
Hırsızlık, dolandırıcılık, yol kesme, gasp, adam öldürme, yalan söyleme gibi kötülükler sıradan günlük rutinler arasında yer alıyordu.Puta tapma, Allaha ulaşmak için aracı putlar yapma, Kabe’yi şirkin yuvası haline getirme seçkinlerin resmi hayat tarzı gibiydi.
Yüce Allah Hz. Muhammed (s.a.v.)i kendi elçisi olarak görevlendirdiğinde, Peygamberimizin İslamı tanıtırken ortaya koyduğu en keskin kararlılık, bu yanlışlıkların yapılmaması için kendisine inananlardan söz alması oldu.Adam öldürülmeyecek, kız çocuklar canlı canlı gömülmeyecek, yalan söylenmeyecek, hırsızlık yapılmayacak ve şirk koşulmayacaktı.
Bunlar, İslam’ın getirdiği ve o toplumda en çok görülen günahlardandı. Günümüzde de aynı günahlar toplumun ahengini bozmakta, ailelerin huzurunu kaçırmakta, insanların mutsuz olmasına neden olmaktadır.
Ramazan ayında, Müslümanların neredeyse hepsi inançlarının gereği olarak, Müslüman olmayanların da büyük çoğunluğu duyarlı insan olmaları nedeniyle, hem Allaha itaat, hem mahlukata şefkat, hem de birbirlerine hürmet ve saygıdan kaynaklanana nedenlerle söz konusu kötülükleri yapmamaktadırlar.
Ramazan ayında en üst duyarlılıkla işlenen güzellikler, İslam’ın her zaman yapılmasını istediği ve emrettiği işlerdir. Ramazan ayının güzellikleriyle oluşan ahlak, İslam ahlakının kendisidir. Müslümanlar sadece ramazanda bu güzellikleri ortaya koymamalı, ramazanda bunlara kendilerini alıştırıp ramazan sonrası hayatta da böyle yaşama gayretinde olmalıdırlar.
Ramazan ahlakı; Kur’an ve Peygamber ahlakıdır. Müslüman için bu devamlılık ister…