On bir ayın sultanı Ramazan'ın semboli haline gelen pide, bu mubarek ayın bitmesiyle birlikte nedendir bilinmez favori olma özelliğini yitirir. Sanki insanlar hep bir ağızdan sözleşmişçesine Ramazan'ın başlangıcıyla hücum ederler fırınlara. Ramazan ayının bitmesiyle de yitip biter bu kalabalıklar. Canınız çekmez olur birdenbire. Ertesinde bir hüzün çöker fırınlara. Sanki onlar da hissetmişlerdir bu mübarek ayın bittiğini. Lezzeti bile farklı gelir artık. Çünkü artık Ramazan ayı bitmiştir. Neden diye düşünmüşümdür çoğu zaman; iftara yetişmek için koşar adımlarla eve giderken. Ustaların hünerli parmaklarında şekillenen pide kendine has bu tadı sadece neden Ramazan'da alır diye. Kokusu bile farklıdır. Alasın olmasa bile pide götüren küçük bir çocuğun arkasından yürürken kokusu gelir burnuna ve birden uçup gider aklın başından. Bir nevi büyülenmiş gibi yolunu değiştiriverirsin fırından yana. Günün yorgunluğu bitmiştir o an. Fırının önünde sıcak pidesini bekleyen kalabalığın arasında bulursun kendini.
HAMURUMUZA SEVGİ TOMURCUKLARI KATIYORUZ.
Gelelim şimdi de madalyonun öteki yüzüne. Bize bu tadı yaşatmak adına sabahın dördünde kalkan, türlü zorluklar altında çalışarak ateşin odunu tüketmesi gibi hayatlarını fırınlarda tüketen insanların yaşadıklarına. "Fırınımızda en kaliteli unu kullanıyoruz diyerek" söze başlayan Yaşar usta,"Temiz ve sağlıklı bir ortamda üretim yapıyoruz. Hepsinden önemlisi biz hamurumuzu yoğururken içine sevgi tomurcukları katıyoruz. Sevginin olmadığı bir yerde pidenin tadından söz edilemez. 'Bize bu kadar lezzetli pideyi nasıl yapıyorsunuz' diye soruyorlar. Dediğim gibi bu işin sırrı sevgi. İnsan hayatta işini sevdiği ölçüde başarılı olur."
PİDESİZ RAMAZAN DÜŞÜNEMİYORUM
"Ben kendimi bildim bileli Ramazanlarda pide yeriz" diyen İbrahim Turgut, "Küçükken babamın pide getirmesini sabırsızlıkla beklerdim. İftar sofrasına oturduğumuzda buram buram kokan pide aklımızı başımızdan alırdı. Şimdi ben de evlendim evime pide götürüyorum. Bu artık bizim için gelenek haline geldi. Pidesiz bir Ramazan ayı düşenemiyorum."
ÖZEL PİDE YAPTIRIYORUM
"Benim için öncelik temizliktir" diyen Bahadır Hakyemezoğlu, " Pidede olmazlarım bol susamlı, yumurtalı pidedir. Uzun yıllardan beri burada oturduğumuz için usta beni tanıyor. Ben demesem de pidem özel olarak hazırlanır. Bizim evde pidesiz Ramazan olmaz. Sanki sofrada pide olmazsa bir şey eksikmiş gibi gelir. Ramazan'ı bu yüzden seviyorum ben. Kurulu düzenin; yemen, içmen, uykun, işten çıkışın her şeyin
Öncesindeki yaşamının var olan bütün düzenlerini altüst ediyor. Son olarak da sofraların değişmezi ekmek bile değişiyor, pideye dönüşüyor. 'Ekmek olmaktan vazgeç biraz da pide ol' en çok da bu özelliğini seviyorum.