RAMAZAN'DA DİYET

Tuğba Tonya

Kiminin bolluğu ve bereketi sebebiyle gelmesini iple çektiği kiminin de güncel yaşantısındaki düzenini sağlamakta zorlandığı, tabiri caizse 11 ayın sultanı, Ramazan ayı geldi çattı. 

Ramazan ayı süresince güncel hayatınızda uyguladığınız beslenme alışkanlıklarınızı devam ettirip ettiremeyeceğiniz konusunda tedirgin olabilirsiniz. Fakat doğru bilgi ve yaklaşımlarla ilerlerseniz aklınızı kurcalayan çoğu sorunun cevabını bulabilirsiniz. Eğer güncel hayatınızda ketojenik diyet yapıyorsanız ya da Ramazan ayında ketojenik diyeti tercih edecekseniz bu yazıyı sizin için derledik.

Uygulaması halihazırda zor olan ketojenik diyet, Ramazan ayında daha da göz korkutuyor olabilir. Fakat yüzeysel bakıldığında Ramazan ayı ketojenik diyete yardımcı olabilir demek mümkün. Nasıl mı? Bunu anlamak için öncelikle ketojenik diyetin mantığını bilmeniz gerekir. Eğer ketojenik diyeti detaylı bir şekilde okumak isterseniz,ketojenik diyet nedir? adlı yazımızı okumanızı tavsiye ederim.

Ketojenik diyet basitçe, temelinde kısıtlı karbonhidratın yanında yeterli protein ve artan yağ tüketimidir. Amacıysa, enerji üretimi için karbonhidrat kaynağı glikoz yerine yağların parçalanması sonucu oluşan keton cisimleri kullanmaktır.

Peki, glikoz yerine keton cisimleri kullanmak vücudumuzda nasıl bir fark yaratır derseniz de, burada da biyokimyasal hesaplar devreye giriyor; keton cisimleri kullanmak, yağ yakımını teşvik ederken, kan şekerini düşürüyor ve bunların yanında insülin seviyesini kısıtlıyor. Bu biyokimyasal olay da bizi hedefe götürüyor.

Ayrıca, kandaki keton cisimleri sadece ketojenik diyetle artmıyor. Örneğin, uzun süreli açlık durumu, uzun süreli ve şiddetli egzersiz yapılması kandaki keton cisimlerinde artış gösteriyor. Yani, oruç ve ketojenik diyet birbirinden çok bağımsız gözükse de aslında birbirlerini tamamlayıcı beslenme tarzları da diyebiliriz. Çünkü oruç, vücudun uzun süreli aç kalmasıyla kandaki keton seviyesini arttırıyor ve ketozise daha hızlı ulaşmasına sebep oluyor. Ketojenik diyette de hedeflediğimiz bu değil miydi zaten! 

Böylelikle, bu bilgiler düşünüldüğünde, ketojenik diyeti oruçla birleştirmek, tek başına ketojenik diyetten daha hızlı ketozise ulaşmanıza yardımcı olabilir ve size destek olup istediğiniz sonuca olduğundan daha hızlı ulaşmanızı sağlayabilir. Ama not düşmekte fayda var, oruç ve ketojenik diyet yaklaşımı hakkında kesin teoriler olmamakla beraber, bu yaklaşım herkes için uygun olmayabilir. Size tavsiyemiz, ketojenik diyete başlarken mutlaka doktorunuz ve diyetisyeninizle görüşün. Unutmayalım ki hiçbir şey sağlığımızdan daha değerli değildir.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.