Ramazan'da kabızlığa dikkat!

Ramazan ayında diğer zamanlara göre daha sıklıkla görülen kabızlık konusunda bilgi veren Samsunpark Tıp Merkezi Gastroenteroloji Uzmanı Dr. Ömer Faruk Yolcu ''Ramazan'da oruç tutanların en büyük

problemlerinden birisinin kabızlık olduğuna dikkat çekerek, Ramazan'da kabızlığa karşı dikkat edilmesini istedi

Oruç tutarken alışılan beslenme düzeninin değiştiğini kaydeden Dr. Ömer Faruk Yolcu, "Azalan öğün sayısı ve farklı besinlerin tüketilmesi kabızlığa neden olur. Kırmızı et, ekmek, pilav, hamur işleri ve tatlı tüketimi fazlalaşırken, sebze, meyve tüketimi azalır. Oruç tutarken kabızlığı önlemek için ilk yapmanız gereken bol sıvı alınmasıdır. İftar ve sahur arasındaki dönemde bol bol kafeinsiz içecekler içilmelidir. Susama hissi olmasa da 2-3 litre sıvı alınmalıdır" dedi.

KABIZLIK DURUMUNDA NELERE DİKKAT EDİLMELİ?

Kabızlık durumunda dikkat edilmesi gereken hususlar konusunda önerilerde bulunan Uz. Dr. Yolcu şunlara değindi: "Ramazan'da kuru baklagiller, yeşil yapraklı sebzelerin tüketilmesi çok faydalıdır. Salatalara zeytinyağı katılması ya da tek başına içilmesi faydalıdır. Bulgur, kabuklu pirinç, kepekli ekmek tüketilmesi kabızlık riskini ortadan kaldırabilir. Bol posalı besinler tüketin. İftar ve sahurda kepekli ekmek ve türevleri, Rafine gıdalar; beyaz undan yapılmış tüm yiyecekler, pide, simit, galeta, kek, börek gibi yiyecekleri elinizden geldiğince az tüketin. Salam, sosis, sucuk, jambon, pastırma gibi şarküteri ürünlerini kesinlikte tüketmeyin. Üzüm, erik, kavun, karpuz, kayısı kabızlığa iyi gelen meyvelerdir. Taneleriyle birlikte kayısı, erik ya da üzüm kompostosu da içebilirsiniz. Kabuğu yenilebilir meyvelerin özellikle soyulmadan yenmesi posayı artırarak kabızlığı rahatlatır. Yoğurdu ana yemeklerle birlikte tüketin. Probiyotik etkili yoğurtların veya probiyotik etkili sütlerin tercih edilmesi daha sağlıklıdır. Aç karnına 2 su bardağı ılık su ya da ballı ılık su için. Çok ıkınmadan belirli bir süre tuvalette kalın. Özellikle alaturka tuvalet kullanın. Herhangi bir sebeple çömelemiyorsanız alafranga tuvalet kullanırken ayaklarınız altına 25-30 cm yükseklik koyup çömelme pozisyonu oluşturmaya çalışın. Günlük fiziksel aktivitenizi mümkün olduğunca arttırın, en azından sabah akşam 10-15 dakika seri adımlarla yürümeye çalışın."

Zelfi VURAL

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

SAĞLIK Haberleri