Tuz tüketimimiz arttıkça susama hissi artar ve daha fazla su tüketiriz. Bunun sonucunda da vücudumuzda ödem oluşur.
Günde 6 gr tuz!
Dünya standartlarında erişkin bir bireyin ortalama günde 6 gram tuz tüketmesi yeterlidir. Ancak ülkemizde maalesef erişkin bir birey günde ortalama 18 gram tuz tüketmektedir. Olması gerekenin 3 katı fazla tuz tüketmek demek 3 katı fazla hastalık riski demektir.
Tuz tüketimi obeziteyi tetikler,
Yapılan araştırmalar göstermiştir ki tuz tüketiminin artması ile sıvı tüketimimizde artar ve bu tüketilen sıvının, meyve suları, asitli içecekler, meyveli sodalar vb. şekerli içecekler olması ile beraber kişide kilo artışı görülür. Dolayısı ile tuz tüketimi obeziteyi de tetikleyen bir etmendir.
Ödemi önlemek için;
Vücutta oluşan ödemler kişiyi rahatsız eder, hareketini kısıtlar. Bu ödemlerin oluşmasını önlemek için günlük tuz tüketimimizi yarı yarıya düşürmemiz ve su tüketimimizi arttırmamız gerekiyor. Akşam iftardan sonra hareket etmek, uzanırken ayakları birkaç yastık yardımı ile yükselterek yatmak yine ödemi önlemeye yardımcı olacaktır.
Özellikle Ramazan'da gündüz sıvı tüketimimiz olmayacağı için iftardan sahura kadar olan süreçte az tuzlu yemeye dikkat etmeliyiz. Peynir, zeytin gibi tuz oranı yüksek besinleri suda bekleterek (zeytini bıçak yardımı ile biraz kestikten sonra) tuzunun bir kısmından arındırabiliriz.
Az tuzlu yaşam biçimi!
Her zaman söylendiği gibi beslenme de önemli olan doğru alışkanlıklar kazanmak ve bunları birer yaşam biçimi haline getirmek. Bir anda tuzun kişinin hayatından kesilmesi, kesilebilmesi bir hayaldir. Ancak kişi günden güne, haftadan haftaya tükettiği tuz miktarını azaltarak az tuzlu beslenmeye alışabilir. Bunun için ilk adım yemeklere sofrada tuz eklememektir. Pişerken eklediğiniz tuz sizin için yeterli olacaktır. (Dyt. Zehra M. Kandur)