On bir ayın sultanı deniyor ramazan ayına. Sultan, diğerlerinden farklı, emsallerinden üstün ve itibarlı demektir kısaca. Ramazan ayı da diğer on bir kameri aydan farklı ve itibarlıdır. İtibarını, içerisinde bulundurduğu özelliklere borçludur.
İtibarlı olan bu aydan istifade etmek de bu ayı ihya etmekle olur. Ramazanın ihyası, ihya edenin kurtulması ve korunmasıdır.
Hz. Kur’an, orucun geçmiş ümmetlere de farz kılındığını ve bu ibadet sayesinde oruç tutanların kurtulacağını, korunacağını bildirmiştir. Ramazan rahmettir, berekettir. Ramazanın değerlendirilmesi, ramazanı rahmete dönüştürecektir.
Günlerin uzun ve sıcak olması oruç sayesinde ramazanı daha da anlamlı kılacaktır. Sıcağın bunaltıcı haline dayanarak ihlas ve samimiyetle tutulan oruç, mahşer ve ahiretteki muhtemel sıcaklıkları serinletecek en önemli etkendir.
Oruçtan kaçmak değil nasiplenmek için gayret etmek gerekir. Bilinçli oruç; kulluk bilincini, ibadet bilincini, helal-haram bilincini de geliştirecek ve böylece insanı kemale erdirecektir.
Oruçlunun kendisini her türlü kötü söz ve davranıştan koruması, orucun ruhuna uygun tutulması demektir. O kadar ki ! Peygamberimiz; “Birisi size sataşırsa, ona “ben oruçluyum” deyin” buyurmuştur.
Oruçlu kimse emin ve güvenilir kimsedir, oruçludan hiçbir kimseye ve canlıya zarar gelmez, kişinin oruçlu oluşu bunun teminatıdır. Orucu, bunalım gerekçesi ve kavga nedeni olarak göstermek, orucun ruhunu kavrayamamak, ibadet bilincine ulaşamamaktandır.
Örneğin, “..bak oruçluyum, sigara ve açlık kafama vurdu, moralimi bozma, bozarım seni” gibi cümleler kullanarak orucu kötü davranışın nedeni haline getirmek, orucu anlamamak ve bu ibadetten nasibini alamamaktır.
Oruç tutmak, sevap kazanma makinası olarak görülmemeli, Müslümanı Rabbına yaklaştıran ve rızasına ulaştıran ibadet olduğu kavranmalıdır.
Kur’an kırati ile, iftarlarla, sahurlarla, yardımlaşmalarla, güzel söz ve yaklaşımlarla geçirilen ramazan ayı büyük ölçüde ihya edilmiş olacaktır.
İhya edilmiş bir ramazan, ruhuna uygun olarak tutulmuş bir oruç, kıyamet günü sahibine Allah (c.c.)’ın izniyle şefaat edecektir.
Oruçlu için iki sevinç vakti vardır buyuran Peygamberimiz, iftar saati ile kıyamet günü orucun karşılığı olan mükafatın görüldüğü zamanı işaret etmiştir.
Ramazanı ihya eden için ikinci sevinç günü olan kıyamet zamanı kendisi için en kıymetli nimet olacaktır. Bu nedenle, ele geçirilen bu fırsat mutlaka değerlendirilmeli ve en son tutulan oruç olduğu bilinci ile bu ramazan ihya edilmelidir.