Rasathane Mahallesi değişiyor

Samsun'da köklü bir geçmişe sahip olan Rasathane Mahallesi, küçük sorunlar dışında merkezde bulunmanın avantajıyla da hızlı bir değişim süreci geçiriyor

İsmini bir zamanlar bölgeye hizmet veren 'Rasathane'den alan mahalle, 100.Yıl Bulvarı'nın kenarında olması nedeniyle 24 saat süren canlılık yaşıyor. Buna paralel olarak ticari potansiyelin oldukça yüksek olduğu bölge, Bulvar Yolu'nun geçmesiyle birlikte değerlenmiş. 1960'lı yıllara kadar çevresi tarla ve ağaçlık alanlardan oluşan mahallede o dönemde tek katlı evler, direk arası binalar varmış. Değişim süreciyle birlikte tek katlı evler yerini 10 katlı apartmanlara bırakmış.

'MAHALLEMİZİN BÜYÜK PROBLEMİ YOK'
Mahallede daha birinci dönemi olmasına rağmen sakinler tarafından yaptığı hizmetlerle takdir edilen Muhtar Ömer Faruk Giritli, mahallenin eski müdavinlerinden ve 30 yıldan bu yana Rasathane Mahallesi'nde yaşıyor. Sözlerine, "Geçmişi uzun yıllara dayanan mahallemizin büyük problemi yok" diyerek başlayan Giritli, "Mahallemiz merkeze yakın olma avantajını iyi kullandığı için sorunlarını büyük ölçüde halletmiş, köklü bir geçmişe sahip olduğundan dolayı da artık oturmuş bir mahalle. Tabii ki bunları söylerken mahallemizde hiçbir sorun yok anlamına gelmesin. Ufak tefek sorunlarımız belediyemizle birlikte koordineli yaptığımız çalışmalar sonucunda yakın bir zamanda çözüme kavuşacak."

'ANNELER PARKI'NDA SORUN YAŞIYORUZ'
Eski yıllarda 'Pazaryeri' olarak bölge insanına hizmet veren Modern Pazar, şimdilerde o metruk görüntüden uzak Anneler Parkı adı altında modern bir görünüm sergiliyor. Anneler Parkı'nın mahallenin aydınlık yüzünü yansıttığını ifade eden Giritli, "Kazı, dolgu, yıkım ve çim işleri maliyete dahil olmamak üzere 2005 yılındaki birim fiyatlarıyla 2 milyon YTL'ye mal olan Anneler Parkı'nda; 100 araçlık bir kapalı otopark, 80 araçlık açık otopark, 3 su oyunları havuzu, 2 çocuk oyun sahası, birer basketbol ve voleybol sahası, 1 de 240 metrelik Anneler Evi bulunuyor. Burada karşımıza çıkan tek sorun belli saatlerden sonra bu güzide yer kötü amaçlı kişiler tarafından kullanılıyor. Bu amaçla emniyet tedbirlerine ağırlık verilmesi hem bizi hem de mahalle sakinlerini rahatlatacaktır."

PAZARYERİ VATANDAŞLARIN TEPKİSİNİ ÇEKİYOR
Modern Pazar'ın yıkılmasının ardından esnafın pazaryeri olarak Ağabali Caddesi'ni kullanması mahalle sakinleri arasında görüş ayrılığına sebep olmuş. Bir kısım vatandaşlar bu durumdan memnunken, diğer bir kısım vatandaşlar mahallede yangın, hastalık, ölüm gibi durumlar olduğunda ve o güne denk geldiğinde büyük zorluk yaşıyoruz diyerek tepki gösteriyor. Giritli ise konuyla ilgili olarak, "Ağabali Caddesinde kurulan pazar trafiği büyük ölçüde aksatıyor. Pazarın bu bölgede kurulmasına Bölge Trafik Komisyonu karşı çıkıyor ama çözüm için ortada bir alternatif yok. Pazarın kaldırılmasından sonra temizlik noktasında sorun yok ama ara mahallelerde suyla yıkanmayan sokaklar var. Buralara biraz daha özen gösterilmesi vatandaşlarımızı rahatlatacak gelişmeler.”

BURALAR ESKİDEN TARLAYDI
Şu anda 75 yaşında olan ve mahallenin en eskilerinden olan Mehmet Borlu, " Buralar eskiden tarlaydı" diyerek başladığı konuşmasına, "Anneler Parkının olduğu yerde tarlalar vardı. Bizim çocukluğumuz oralarda top oynayarak geçti. Daha sonra belediye o alanı pazaryeri olarak tahsis etti. Şimdiki süreçte ise Anneler Parkı olarak hizmet veriyor. Mahallemize adını veren Rasathane'nin kaldırılmasıyla birlikte bu alana 1954 yılında Rasathane Camii inşa edildi. Şu anda Belediye İlköğretim Okulu olarak hizmet veren yer Rum Mezarlığıydı. Hatta orada eski bir kilisenin kalıntıları vardı. Şimdi çok değişti buralar. Bu değişim sürecini hızlandıran en büyük etken dönemin Belediye Başkanı Vehbi Gül'ün 100. Yıl Bulvarını yaptırmasıydı" diyerek derin bir iç geçiriyor.

GENEL Haberleri