Özellikle yemeklerden sonra ya da uzandığınızda göğüsten boğazınıza doğru uzanan yakıcı bir his, bir ağrı oluyor mu? Uzandığınızda veya ayakkabınızı bağlarken midenizdekiler ağzınıza geliyor mu? Çok sık geğiriyor ve buna engel olamıyorsanız, hatta zaman zaman sizi korkutan göğüs ağrınız oluyor, ağzınızda sürekli ekşi veya acı bir tat, yutma güçlüğü ve özellikle sabahları ses kısıklığı, boğaz ağrısı ve kronik öksürük yakınmanız varsa dikkat edin!Reflü olabilirsiniz.
Medicana Samsun Hastanesi Gastroenteroloji Uzmanı Dr. Serkan Uysal;sindirim sistemi sorunlarından biri olan reflü ve tedavi yolları hakkında bilgi verdi.
Reflü nasıl oluşuyor ?
Normal fizyolojik durumda bizi reflüden koruyan mekanizmalar vardır. Bunlar mekanik bariyerler olarakta ifade edebileceğimiz anatomik durumdur. Yemek borusu ile mide arasında bulunan sanal mide kapakçığı, diafragma, frenoözefagialligamen, yemek borusunun mideyle birleşmesi ile oluşan dar açı (his açısı), Yemek borusunun karıniçi kısmı gibi yemek borusunun pozisyonunu ve mide içeriğinin yemek borusuna geri kaçışını engelleyen doğal bariyerler mevcuttur. Bunun dışında yemek borusu doğal yer çekimi etkisi, peristaltik hareket dediğimiz besinlerin yukarıdan aşağıya gitmesini sağlayan doğal meksika dalgalanması şeklinde olan hareketler, tükrük salgısı, yemek borusunun salgıları ile alınan gıda veya mideden geri kaçan içerik yemek borusunda durmadan temizlenerek mideye geri gider. Bizi reflüden koruyan bu mekanizmalarda bozukluk olması durumunda reflü hastalığı oluşmasına zemin hazırlanmış olur.Reflü hastalığı oluşumunu bazı durumlar kolaylaştırmaktadır. Şişmanlık, alkol-kahve-çay gibi bazı içecekler, çikolata, domates sosu, baharatlar veya tatlılar gibi çeşitli yiyecekler, sigara, yemek yedikten hemen sonra yatar duruma gelinmesi, kas gevşetici ve bazı tansiyon ilaçlarınında aralarında bulunduğu birçok ilaç reflü hastalığının oluşumunu kolaylaştırarak açığa çıkmasına neden olabilir.