konutlardan daire verilen romanlar, tazminat davası açmaya hazırlanıyorlar
Yaklaşık olarak 2,5 sene önce Canik İlçesi'nde 1500'e yakın romanın yaşadığı 200 Evler Mahallesi'nde kentsel dönüşüm gerçekleştiren Samsun Büyükşehir Belediyesi, romanları sahip oldukları arazi karşılığında TOKİ'nin yaptırdığı konutlara yerleştirdi.
SAMSUNLU AVUKATLAR 150 BİN LİRA İSTEDİLER
TOKİ'nin yapımını üstlendiği yaklaşık olarak 264 konuta yerleştirilen romanlara, elektik ve su bedava denildi. Aradan 2,5 senelik zaman geçmesine rağmen konutlara elektrik ve su aboneliği verilmezken, üstüne üslük Samsun Büyükşehir Belediyesi, çoğu ilkokul mezunu bile olmayan romanlara alacak davası açarak, TOKİ'nin yaptırdığı konutları romanların boşaltmasını istedi. Samsun Büyükşehir Belediyesi'nin açtığı davaya Samsun'daki avukatlar müdahil olmak için romanlardan yaklaşık olarak 150 bin liraya yakın para isterken, Ankara'da Tekel işçilerinin mücadelesine hukuki yönden gönüllü olarak müdahil olan Avukat Suna Coşkun, romanların davasını gönüllü olarak üslendi. Samsun'da dava devam ederken, Büyükşehir Belediyesi tarafından haksızlığa uğrayan romanların gönüllü avukatı olan Avukat Suna Coşkun ise Büyükşehir Belediyesi'ne önce tespit, ardından da tazminat davası açmaya hazırlanıyor.
İNSANLAR ŞEMSİYELERLE TUVALETLERE GİRİYORLAR
Malatya'da kapatılan bir fabrikada işsiz kalan işçilerin mücadelesine de gönüllü olarak müdahil olan Avukat Suna Coşkun, dava sürecinin bir kenara bırakıldığında TOKİ tarafından yapılan konutların 65 metrekare olması gerekirken 50 metrekare olarak inşa edildiğini, 4-5 kişilik aileler şeklinde yaşayan romanların konutlara adeta hapsedildiğine dikkat çekti. Yapılan konutlarda inşaat malzemelerinin kalitesiz olduğunu ifade eden Coşkun, "TOKİ'nin yaptığı standart binalarla, burada yapılan binalar arasında yüzde 100 oranında fark var. Konutların yapımında kalitesiz malzeme kullanıldığı için bütün banyo tuvaletler akmakta, katlar arasında tuvaletlerde ve banyolardaki sızıntılar diğer katlara sızmaktadır. İnsanlar şemsiyelerle tuvaletlere girebiliyorlar. Diğer taraftan soba için açılan havalandırma yerlerinde ki düzensizlikler nedeniyle, kış aylarında konutlarda kalan insanlar zehirlenme tehlikesi ile karşı karşıyalar" dedi.
TOKİ'NİN ANLAYIŞI İNSANLARI ÖTEKİLEŞTİRMEDİR
Romanlara ayıplı mal verildiği göz önüne alarak öncelikle 19 Ocak 2011 tarihinde hasar tespit davası açacaklarını dile getiren Avukat Suna Coşkun, "Tespit davasında Canik İlçesi'nde yapılan ve romanlara verilen TOKİ konutları ile TOKİ'nin diğer yaptığı konutlar arasında bir karşılaştırılmayı yapacağız. TOKİ, yaptığı konutların girişlerine hep imzasını atar fakat bu konutlarda imza göremiyoruz. Tespit davasının ardından ya müteahhitler buraları gelip onaracak veya ne kadar hasar bedeli varsa bu vatandaşlara ödenecek. TOKİ'nin yaptığı bu anlayış insanları ötekileştirmedir ve yok saymaktır. Bu durum insana saygısızlıktır. TOKİ, bu kişilere mevcut meskenleri karşılığında konutlar vermişse, bu konutların insanca yaşayabilecekleri düzeyde olması gerekiyor" diye konuştu.
Zekeriya FIRAT