Rusya petrol üretimini yüzde 5 azaltacak

Rusya Enerji Bakanı Aleksandr Novak, mevcut ekonomik zorluklar nedeni ile petrol üretimini azaltabileceklerini söyledi.

2015'te Rusya'nın 525 milyon ton üretim planladığını ifade eden Novak, mevcut ekonomik şartlarda üretim hacminin düşürülebileceğini açıkladı.

Başbakan Yardımcısı Arkadi Dvorkoviç de yaptığı değerlendirmede piyasada yaşanan gelişmeler nedeni ile petrol üretiminin yüzde 5 civarında düşürülebileceğini, ancak bunun fiyat artışı sağlamak için yapay bir üretim kısıtlaması olmayacağını belirtti.

Dvorkoviç petrol üretiminde kısıtlamanın bir kısım kötümser senaryoların ortaya çıkması durumunda uygulamaya konacağına ve bilginin piyasalarla paylaşılacağına dikkat çekti.

Mevcut gerekçelerin petrol fiyatlarının 60 dolar seviyesine düşmesini açıklayamadığını ifade eden Dvorkoviç, “Petrolün varili 80-85 dolar olsa bu anlaşılabilirdi. 60 dolar bunu açıklamak için yetersiz. Orta vadede 80-100 dolar aralığı makul gözüküyor. Spekülatif ve diğer siyasi etkenler rol oynuyor. Bugün fiyat indirimi ile ilgili bir oyun oynanıyor. Bunu piyasa oyuncuları biliyor. Bunun sonsuza kadar sürmesi mümkün değil. ABD'nin fiyatların aşağı çekilmesini istediğini görüyoruz. Ancak uzun vadede düşük fiyat kaya gazı rezervlerini de verimsiz kılacak. Bu durum sürdürülemez.” değerlendirmesinde bulundu.

Rusya'nın eski petrol rezervlerinde daha az üretim yapılabileceğini ifade eden Novak ise Prirazlomneye, Imilorskoye ve Trebz petrol havzalarında ise artış olabileceğini kaydetti.

Rusya'ya uygulanan yaptırımlar nedeni ile bazı Batılı firmaların kendi iradeleri ile bazı projelerden çekildiklerini belirten Novak, “Bizim burada iki sorunu birden çözmemiz gerekiyor. Yeni ortaklar bulmalıyız ve teknoloji transferi gerçekleştirmeliyiz. Çin ve Hindistan şirketleri büyük ilgi duyuyor.” dedi.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Federasyon Konseyi'nde yaptığı konuşmada Batılı ülkelerin yaptırım uygulamasının Rusya ekonomisinin çeşitlenmesi ve yeniden yapılanması için fırsat olduğunu ifade etmişti. CİHAN

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

EKONOMİ Haberleri