Rusya'ya 'Filiz'ini attı Şimdi sıra şeker devriminde

Çalışmak için 1895 yılında Rusya'ya giden büyük dedelerinin, 6 yılını esaretle geçirdiği bu ülkede öğrendiği mesleği,

Türkiye'ye döndükten sonra açtığı dükkana taşımasıyla temeli atılan Filiz Helva, bugün yıllık bin 500 ton tahin helvası, 500 ton reçel, 50 ton tahin, 50 ton simitlik susam, 180 ton lokum ve 200 ton kakaolu fındık kreması üretiyor.

Dedelerinin adını en iyi şekilde yaşatma gayreti ile çalışan firma, bugün başta hikayelerinin başlangıç yeri olan Rusya olmak üzere Fransa, Almanya, Belçika, Hollanda ve Bosna Hersek'e ihracat yapıyor. Filiz, bunun yanı sıra uygulamaya başladığı yeni bir proje ile de dedelerine layık olmaya çalışıyor. Üretim sonrası ortaya çıkan ve çevre kirliliğine neden olan susam atığının yem sanayi için ham madde olarak sunulmasını hedef seçen Filiz, 240 bin Euro'luk bir proje oluşturdu. TÜBİTAK tarafından da kabul edilen projeyi bu ay uygulanmaya başlayan Filiz, yıllık 20 bin kilogram susam küspesini atık olmaktan kurtarıp yem sanayinde değerlendirilmesini sağlayacak. Firma bu sayede hem çevre kirliliğini engelleyecek hem de yılda yaklaşık 100 bin TL gelir elde edecek.

Kuruluş hikayelerinin babasının dedesi Ömer Çoruh'un 1895 yılında Rize'den çalışmak için Rusya'ya gitmesiyle başladığını ifade eden Filiz Helva Reçel AŞ Yönetim Kurulu Başkanı Tamer Çoruh, "Dedemiz Rusya'da unlu ve şekerli mamuller yapımını öğrenmiş. Ömer Çoruh Rusya'da çalışırken, 1917 yılında Bolşevik devriminin olmasıyla birlikte 6 yıl esir hayatı yaşamış. Daha sonra kaçıp Rize'ye dönmüş. 1-2 yıl Rize'de kaldıktan sonra Rize kendisine yatırım için uygun gelmediğinden Samsun'a taşınmış. Samsun'da unlu mamuller dükkanı açmış. Daha sonra akide şekeri, lokum ve helva üretimine başlamış. Dedemin ilk kurduğu marka 'Arı' ve 'Zambak'. Babam da 1961 yılında 'Filiz' markasını kullanmaya başlıyor. Rize'de kendi köyümüzde dağ keçilerinin bitkilerin filizlerini yemesinden esinlenerek bu adı seçiyor" şeklinde konuştu.

Tahin, helva, lokum fındık kreması üretiyor

Bugün 6 bin 500 metre karesi kapalı toplam 10 bin 500 metre karelik alanda 100'e yakın çalışanıyla üretim yaptıklarını kaydeden Çoruh, "Avrupa standartlarındaki fabrikamızda sofralarımızda geleneksel damak tatlarımızı yaşatmaya devam ediyoruz. Filiz Şekerleme olarak yıllık bin 500 ton tahin helvası, 500 ton reçel, 50 ton tahin, 50 ton simitlik susam, 180 ton lokum ve 200 ton kakaolu fındık kreması üretiyoruz. Rusya, Fransa, Almanya, Belçika, Hollanda ve Bosna Hersek'e ihracat yapıyoruz" dedi. Tahin ve tahin helva üretimi için günde toplam 5 ton susam kullandıklarına dikkat çeken Çoruh, "Mevcut üretim sisteminde susamın yüzde 20'si susam küspe atık olarak kanalizasyona veriliyor. Ayrıca salamura havuzunda kullanılan tuz da yeniden kullanılabileceği halde ayırmanın yapılamaması sebebi ile küspe ile birlikte kanalizasyona veriliyor. Bu nedenle hammadde kaybı yaşanmış oluyor. İthal ettiğimiz susamdan daha fazla yararlanabilmek, ülke ekonomisine geri kazandırılmasını sağlamak ve hammadde kaybının olmadığı, atık miktarının az olduğu çevreye duyarlı bir üretim teknolojisine sahip olmak için, Ar-Ge çalışmaları başlattık. Üretim sistemine eklenecek birim sayesinde, susam küspesinin dibe çökmesi ve ayrılması sağlanacak, salamura havuzu çözeltisi de tekrar salamura havuzuna beslenecek" bilgisini verdi.

DENGE/EKONOMİ

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

YAŞAM Haberleri