Öncelikle her birey kendi bazal metabolik hızına göre günlük enerji ihtiyacı kadar besin tüketmeli, fazla besin tüketiminden kaçınmalıdır. Diyet yapmadan da zayıflamanın mümkün olduğu unutulmamalıdır.
Tüketilen besinlerin sadece porsiyonlarını küçülterek günlük yaklaşık 500 kcal daha az enerji alınabilir ve böylece 1 ayda 2 kg zayıflanabilmektedir. Porsiyon küçültmek için yapılabilecek en kolay yöntem, kullanılan tabak boyutlarında değişiklik yapmaktır. Örneğin öğle ve akşam yemeklerinde yemek tabağında tüketilen 1 tabak yayla çorba yaklaşık 175 kcal iken küçük tabakta 100 kcal, pirinç pilavı 300 kcal iken 200 kcal, kıymalı sebze yemeği 275 kcal yerine 175 kcal enerji vermektedir. Gün içerisinde yaklaşık 500 kcal daha az enerji tüketilecek ve çok fazla çaba sarf etmeden ayda 2 kg kaybı görülecektir.
Küçük boy yemek tabakları içerisinde sofrada görülen yemekler, yemek tabağını daha fazla doldurduğu için yeterli miktarda yemek tüketildiği hissini uyandıracaktır. Böylelikle daha erken bir zamanda tokluğa erişilecek ve fazla besin tüketiminden uzak kalınacaktır. Küçültülen tabak boyutuna ek olarak, su bardakları boyutu büyütülerek günlük sıvı tüketimi artırılmalıdır. Enerji alımını azaltmak için ekmek dilimleri kesilebilecek en ince boyutta kesilmelidir. Lokmaları küçük miktarda alıp çiğneme süresini uzatmak ise beyinde tokluk hissi uyandıran ghrelin hormonunun erken salgılanmasını ve erken doymayı sağlayacaktır. Bu ufak tüyolar ile tartıda görülen değişikliklere şaşıracaksınız.