Kurbanlık hayvanı seçerken ve kesim sonrasında dikkat edilmesi gereken önemli noktaları anlatan Gültiken, "Kurban keseyim derken sağlığınızı kurban etmeyin" dedi
Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Veteriner Fakültesi Anatomi Anabilim Dalı Başkanı Doç. Dr. Erdem Gültiken, Kurban Bayramı sebebiyle yaptığı açıklamada kurban kesecek vatandaşları uyardı. Kurbanın insan sağlığı, hayvan sağlığı, çevre, ekonomik ve hijyen boyutunun bulunduğuna dikkat çeken Gültiken, "Özellikle veteriner hekim kontrolü dışında yetiştirilen, sevkı yapılan, satışa sunulan hayvanlar bulaşıcı ve salgın hayvan hastalıklarının yayılma riskini arttırmakta ve kesilen hayvanlardan elde edilen etler ise insan sağlığı açısından önemli bir risk oluşturmaktadır. Kurbanlık hayvanların sokaklarda dolaştırılmaları, meydanlarda bekletilmeleri, satın alınan hayvanların evlerin bahçelerinde, balkonlarında tutulmaları ve uygun olmayan yerlerde kesilmeleri tehlikenin boyutunu daha da arttırmaktadır" diye konuştu.
ÇEVRE KİRLİLİĞİ ÖNLENMELİ
Kurban ibadetinin bazı kesimlerce yanlış algılandığını ve bunun giderilmesi için uzman kişilerin kontrolünde kesimin yapılması gerektiğini ifade eden Gültiken, "Öncelikle kurban ibadetinin kamuoyunda 'hayvan katliamı' gibi gösterilmesinin önlenmesi, halkımızın ibadetini kolay ve rahat yapabilmelerinin temini, üreticilerimizin ürettikleri hayvanlarını uygun şartlarda satışlarını yapabilmelerini sağlamak bizim görevimiz. Kurban Bayramı'nın kurban ruhuna uygun şekilde kutlanması, bayramda insan sağlığı, hayvan sağlığını korumak ve hayvanların hayvan refahı ve hijyenik şartlara uygun olarak kesilmesini ve çevre kirliliğinin önlenmesini sağlamak, AB sürecinde Kurban Bayramı ile ilgi olumsuzlukların giderilmesi, veteriner hekimler olarak amacımızdır" dedi.
ETLER EN AZ 12 SAAT BEKLETİLMELİ
Kurban Bayramı'nda sağlıklı bir et elde edilmesi için kurbanlıkların veteriner hekim kontrolünde satış yapan yerlerden alınması gerektiğini dile getiren Gültiken, Kurbanlık kesimi sırasında ve sonrasında hijyenik kurallara uyulmalı, artık organ ve dokular gelişi güzel atılarak halk ve çevre sağlığı tehdit edilmemeli, etlerin olgunlaşmasından 12-24 saat sonra tüketime geçilmeli ve etler soğukta muhafaza edilmeli. Kesilen hayvanın karkasının renge onarmal ve tuhaf kokuyorsa, etlerin üzerinde pirinç tanesi görünümünde hareketsiz cisimcikler varsa, karaciğer ve akciğer normalden fazla büyükse mutlaka bir veteriner hekime gösterilmeli. Vatandaşlarımız bu uyarılarımıza dikkat etmeleri sağlıkları açısından iyi olur. Kurban keseyim derken sağlığınızı kurban etmeyin" ifadelerini kullandı.
Yaprak KOÇER