Sağlık profesyonellerinin hakları iyileştirilmeli

Sağlık-Sen Samsun Şube Başkanı İlyas Biçer, sağlık profesyonellerinin mali ve özlük haklarının iyileştirilmesi gerektiğini ifade etti.

Samsun Sağlık-Sen Şube Başkanı İlyas Biçer, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonunda görüşülen Sağlık Bakanlığı 2025 yılı bütçesine yönelik talepleri için açıklamada bulundu. Türkiye’nin son yıllarda sağlık alanında gerçekleştirdiği reformlar sayesinde dünyada örnek gösterilen bir konuma ulaştığını belirten Biçer, bu başarının arkasında her koşulda büyük fedakârlık ve özveriyle görev yapan sağlık çalışanlarının bulunduğunu vurguladı. Pandemi döneminde ve Kahramanmaraş merkezli depremlerde sağlık çalışanlarının sergilediği insanüstü çabaların hem Türkiye’nin hem de dünyanın takdirini kazandığını ifade eden Biçer, güçlü bir sağlık sisteminin sürdürülebilirliğinin ancak sağlık çalışanlarının sorunlarına kalıcı çözümler üretilmesiyle mümkün olabileceğini söyledi. Sağlık çalışanlarının, gece gündüz demeden gösterdikleri bu çabaya rağmen çalışma koşulları, mali haklar ve özlük hakları açısından birçok sorunla karşı karşıya olduğunu belirten Biçer, Sağlık-Sen olarak 280 bini aşkın üyesiyle bu sorunların çözümü için mücadele ettiklerini dile getirdi. Sağlık çalışanlarının motivasyonunun yalnızca onların refahını artırmakla kalmayıp, aynı zamanda halka sunulan sağlık hizmetlerinin kalitesini de yükselttiğini ifade eden Biçer, bu nedenle sağlık profesyonellerinin mali ve özlük haklarının iyileştirilmesi gerektiğini söyledi.

"Teşvik ve destek ödemelerinin artırılmalı"
Nöbet ücretlerinin günümüz ekonomik şartlarının altında kaldığını belirten Biçer, lisans mezunu sağlık çalışanlarının bir saatlik nöbet ücretinin 90 TL, uzman hekimlerin ise 144 TL olduğunu ifade etti. Fazla mesai ücretlerinin dünya standartlarının çok altında olduğunu vurgulayan Biçer, nöbet ücretlerinin artırılması gerektiğini belirtti. Ayrıca gece mesailerinin sağlık çalışanlarının psikolojisini, metabolizmasını ve sosyal yaşamını olumsuz etkilediğini ifade ederek, saat 20.00 ile 06.00 arasında geçen süreler için ücretlerin yüzde 50 artırılmasını talep etti. Bunun yanı sıra, taban ödeme oranlarının yüzde 100 artırılması gerektiğini dile getiren Biçer, sağlık çalışanlarının giydiği formaların özel görev kıyafeti statüsünde değerlendirilmesini istedi. Aile Hekimliği Sözleşme ve Ödeme Yönetmeliği’nde mağduriyet yaratabilecek maddelerin kaldırılması gerektiğini belirten Biçer, aile hekimleri ve aile sağlığı çalışanlarının teşvik ve destek ödemelerinin artırılması gerektiğini ifade etti. Özellik arz eden birimlerin ve 112 Acil Sağlık Hizmetleri çalışanlarının teşvik ödemelerinin yeniden düzenlenmesi gerektiğini vurgulayan Biçer, temel ek ödemelerin emekliliğe yansıtılmamasının emekli maaşlarını düşük seviyelerde bıraktığını söyledi. Bu nedenle sabit ve taban ödemelerin emekliliğe yansıtılmasının elzem olduğunu dile getirdi.

"Mücadeleye devam edeceğiz"
Atama bekleyen hemşire, ebe, ATT, paramedik ve diğer sağlık profesyonellerinin seslerinin duyulması gerektiğini belirten Biçer, yapılacak yeni atamaların sağlık çalışanlarının yükünü hafifleteceğini ifade etti. Sağlık çalışanlarının büyük bir hayati sorumluluk taşıdığını vurgulayan Biçer, bu nedenle taleplerinin göz ardı edilmemesi gerektiğini ve bütçede öncelik verilmesinin zorunlu olduğunu söyledi. Sağlık-Sen olarak, sağlık çalışanlarının mali ve özlük haklarının iyileştirilmesi için mücadeleye devam edeceklerini vurgulayan Biçer, “Sağlık profesyonellerimiz ülkemizin ve sağlık sistemimizin en büyük umudu. Onların emeği ve alın teri için her platformda mücadelemizi sürdüreceğiz” diyerek açıklamasını sonlandırdı.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

SAĞLIK Haberleri