Sağlık ve güzellikteki mucize:Yosun

Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Fen-Edebiyat Fakültesi Hidrobiyoloji Laboratuvarı'nda, sağlık ve kozmetik sanayi ile biyoenerji ve gıda sektörlerinde kullanılan su yosunlarının geliştirilmesi ve üretilmesi için çalışma başlatıldı.

OMÜ Fen-Edebiyat Fakültesi Biyoloji Bölümü Öğretim Görevlisi Hidrobiyolog Dr. Özgür Baytut, AA muhabirine yaptığı açıklamada, sağlık ve kozmetik sanayi ile biyoenerji ve gıda sektörlerinde sıkça kullanılan su yosunlarının bölge ekonomisine katkı sağlaması amacıyla üretim çalışmalarına başladıklarını söyledi. Su yosunlarının günümüzde oldukça sıkça kullanıldığını ve yüksek fiyatlardan ithal edildiğini belirten Baytut, şöyle devam etti: ''Su yosunlarının türleri, ülkemiz su kaynaklarında bol miktarda bulunmakta. Özelikle Samsun, Sinop ve Amasya bölgesindeki su kaynaklarından yaklaşık 30 tür su yosunu belirleyerek kültüre aldık. Bu yosun türlerini laboratuvar ortamında geliştiriyoruz. Moleküler tanımlama çalışmaları ile sistematik konumlarını belirliyoruz. Yosunların sağlık ve kozmetik sanayi ile biyoenerji ve gıda sektörlerinde bölgedeki ekonomik ve sanayi aktivitelerine katkı sağlayacağını düşünüyoruz.''

''Vitamin, mineral ve amino asitler açısından son derece zengin''

Yüksek fiyatlardan ithal edilen yosun türlerinin, Türkiye'nin su kaynaklarında bol miktarda bulunduğunu anlatan Baytut, yosunların son yıllarda sayıları hızla artan thalassoterapi (deniz suyu ve yosunla terapi) ve çeşitli SPA merkezlerinin yanında birçok sektörde kullanıldığını anlattı. Dr. Baytut, yosunların vitamin, mineral ve amino asitler açısından son derece zengin olduğunu dile getirerek, şöyle konuştu: ''Yosunlar, metabolizmanın işleyişini hızlandırıyor. Tiroit hormonundaki dengesizlikleri engelleyen maddeler içeren su yosunu, metabolizmayı hızlandırıyor. Ayrıca B vitamini, kalsiyum ve çinko içeriyor. Deriye, tırnaklara ve saça karşı etkili oluyor. E, B12 ve C vitamini içeriği nedeniyle sağlık, gıda, kozmetik, yem ve atık su arıtımı alanlarında kullanılmakta. Yüzde 70 oranında protein içeriğiyle ekonomik değeri olan bir kültür. Cildimizin epidermis tabakasıyla büyük benzerlik gösteren yosunlar, kendilerini zararlı dış faktörlerden, ultraviyole ışınlarından korumak için çeşitli maddeler salgılıyor. Bunlar kozmetik üretiminde kullanım için son derece önemli.''

''İnceltici ürün üretiminde anahtar görevi görüyor''

Özgür Baytut, yosunların yağ depolama özelliğinin de güzellik merkezleri için önemine değinerek, şunları kaydetti: ''Kışın yağ depolayan yosunlar, yazın bu yağları eritmek için yine bazı maddeler salgılıyor. Bu maddeler de inceltici ürün üretiminde anahtar görevi görüyor. Kilo verme, cilt ve vücut sıkılaştırma, selülit, stres, detoks, dolaşım bozukluklarının giderilmesi, depresyon tedavisi, spor yaralanmaları, menopoz, sürmenaj, sigara bırakma, doğum sonrası yenilenme ve sıkılaşma gibi kürlerde kullanılmakta. Güzellik merkezlerinin aranılan ürünlerinin başında gelmekte. Bu özeliklerinden dolayı fakültemizin hidrobiyoloji laboratuvarında bu yosunların kültürünü geliştirerek ekonomiye kazandırmak istiyoruz. Bunun için çalışma başlattık. Çalışmalarımızın sonunda bölge sanayicilerimize büyük katkı sağlamış olacağız.''



İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

SAĞLIK Haberleri