Sağlıklı bebek sağlıklı anneden doğar

Anne adayları hamilelikte sağlıklarına daha özen göstermeli, ihtiyaçları olan besinleri alma konusunda daha dikkatli davranmalı.


Bebeğin dünyaya gözlerini sağlıklı açabilmesi, yaşayabilmesi annenin bu dönemdeki dikkatiyle yakından ilgili.Hamilelik döneminde anne adayları sağlıklı ve dengeli beslenmeye her zamankinden daha fazla önem göstermeli. Yapılan araştırmalar, hamilelik sürecinde yeterince alınamayan besin öğelerinin, hem annede hem de bebekte sağlık sorunlarına yol açabileceğini gösteriyor. Uzmanlar annelere "Sağlıklı bebekler için sağlıklı beslenin." uyarısında bulunuyor.Hamilelik döneminde annenin ve bebeğin sorunyaşamaması için hangi besinlere ihtiyaç vardır bunlardan ne kadar alınmalıdır?

Gebelikte anne adaylarının proteine ihtiyaçları vardır.

Protein kaynakları: Et, süt, yumurta, su ürünleri, kuruyemişler, bakliyat ve hububatlar...
Yeterli ve dengeli beslenme ile günlük protein ihtiyacı karşılanabilir. Protein ihtiyacının % 60'ı biyolojik değeri yüksek proteinlerden karşılanmalıdır. Hayvansal kaynaklı proteinlerin biyolojik değeri daha yüksektir (yumurta, et, tavuk, balık).
Bebeğin büyümesi için gebelik boyunca ortalama 950 gr kadar protein depo edilmelidir. Son 6 ayda bebeğin büyümesi hızlandığı için protein gereksinmesi de artar. Bu artış % 30 kadardır ve anneden 5 gr/gün protein çekilmektedir.


Fazla A vitamini düşüğe sebep olabilir
Kaynakları: Karaciğer, balık, süt, tereyağı, yumurta sarısı, ıspanak, havuç, domates, yeşil yapraklı sebzeler ve kayısıdır.A vitamini yağda eriyen bir vitamindir. Eksikliğinde erken doğum, düşük, doğum kilosu doğum ve görme kusuru oluşabilmektedir. Yetersiz alındığında demir kullanımının bozulduğu ve aneminin ortaya çıkabileceği doğrultusunda bilgiler vardır. Yüksek dozda A vitamini alan annelerde düşük, bebekte ise yarık damak, kalp hastalıkları gibi durumlara neden olabilir.C vitamini enfeksiyonlara karşı korur Kaynakları: Kuşburnu, yeşil ve kırmızıbiber, turunçgiller, domates ve patatestir.C vitamini, suda eriyen bir vitamindir. Gebelikte vücudu enfeksiyon ve toksinlere karşı korur. Besinlerde pişirme ve hazırlama sırasındaki kayıplar ile kişisel farklılıklar göz önüne alınarak 60 mg/gün C vitamini önerilmektedir.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

SAĞLIK Haberleri