Özellikle mutfaklarda hijyen kurallarına maksimum dikkat etmek gerekiyor. İşte size sağlıklı bir mutfak için gerekli 10 tüyo...
Pastörize süt alın
Daima işlenmemiş süt yerine pastörize edilmiş süt satın alın. Eğer seçme durumundaysanız, taze veya şok dondurma işlemine tabi tutularak dondurulmuş tavuğu seçin.
Etleri 70 derecede pişirin
Gıdaların bütün kısımlarının en az 70 derecede pişirilmesi gerektiği unutmayın. Donmuş sığır eti, balık ve tavuk etini pişirmeden önce tamamen çözün.
Soğumadan hemen yiyin
Güvenli tüketim için, pişmiş besinleri ısılarını kaybetmeye başlamadan hemen yemeye özen gösterin.
Bebeğiniz için gıda saklamayın
Bebekler için, depo edilmemiş gıdaları tercih edin.
Pişirilmiş gıdaları bütünüyle tekrar ısıtın
Bir kez daha yeniden ısıtmak, gıdaların bütün kısımlarının en az 70 dereceye ulaşması anlamına gelir.
Pişmiş ve pişmemiş etin temasını önleyin
Çiğ tavuk hazırlarken kullanılan bıçak ve kesme tahtasını yıkamadan, daha sonra pişmiş tavuk için kullanmayın. Böyle yapmakla, mikrop üremesi ve pişirme öncesi mevcut olan hastalıklar için tüm potansiyel riskleri tekrardan oluşturursunuz.
Eller tekrar tekrar yıkanmalı
Gıdaların hazırlanışı işlemine başlamadan önce ve her bir ara sonrasında, özellikle tuvalete girdiyseniz veya bebek bezi değiştirdiyseniz ellerinizi çok iyi şekilde yıkayın. Balık, tavuk veya et gibi çiğ gıdaların hazırlanmasından sonra diğer gıdaların işlemine başlamadan önce de ellerinizi tekrar yıkayın.
Tüm mutfak yüzeylerini temiz tutmaya özen gösterin
Her bir gıda kırıntısı, kalıntısı veya noktasını mikropların potansiyel kaynağı olarak düşünün. Bulaşıklarla ve kap kaçaklarla temas eden havlu, kurulama bezi gibi eşyalarınızı her gün değiştirin ve tekrar kullanım öncesi iyice yıkayın.
Gıdaları böceklerden koruyun
Gıdaları, sıkıca kapatılmış kaplar içerisinde depolayarak saklayın.
Buz yapmadan suyu kaynatın
Yemek yaparken içme suyu kullanın. Buz yapmadan önce suları kaynatın. Özellikle bebek mamalarının hazırlanmasında kullanılan sular konusunda daha da dikkatli olun.