HATANINDA BÖYLESİ!
Tarım İl Müdürlüğü tarafından bazı bölgelerde başlatılan kene ile mücadele kapsamında yürütülen ilaçlama çalışmaları keneleri yok etmediği gibi, kene ile beslenen hayvanlarında yok olmasına neden oluyor. OMÜ Veteriner Hekimliği Fakültesi Dekanı Doç. Dr. Mustafa Açıcı, Bahar aylarında kenelerle ilaçlama yoluyla mücadele edilmez dedi.
Samsun OMÜ Veteriner Hekimliği Fakültesi Dekanı Doç. Dr. Mustafa Açıcı, bahar aylarında kenelerin daha çok ortaya çıktığını belirterek, bu dönemde başlanan ilaçlama çalışmalarının keneleri yok etmediği gibi, başka türlerin yok olmasına da sebep olduğunu söyledi. Samsun 19 Mayıs Üniversitesi Veteriner Hekimliği Dekanı Doç. Dr. Mustafa Açıcı, konuşmasında bahar aylarında keneler için yapılan ilaçlamaların yanlış bir uygulama olduğunu belirterek bu yanlışın, doğadaki diğer canlıların yok olmasına neden olduğunu söyledi. Keneleri yok etmek için yapılan ilaçlamaların bilinçsizce olduğunu vurgulayan Açıcı, "Ülkemizde belediyelerin yaptığı ilaçlamalar tamamen yanlış bir uygulama olmakla beraber bu yanlış, doğada yaşayan diğer canlıların yok olmasına da neden olmaktadır. Bunun yerine veteriner hekimlerinin önerdiği ilaçlar, yine hekimlerin önerileri doğrultusunda kullanılmalıdır" dedi.
TOPRAĞI KAZARAK KURTULUN
Türkiye'de, zirai ilaçların bilinçsizce kullanıldığını söyleyen Dekan Açıcı, bunun keneleri yok etmediğini, aksine daha çok üremelerine yol açtığını vurguladı. Açıcı, "Zirai ilaçlar, artık her köşe başında ve bakkalda el altında satılıyor. Bilinçsiz kullanımı engellemek için önce bunun önüne geçmeliyiz" dedi. Kenelerin, yumurtalarını ve lavralarını genellikle toprak altına bıraktığını ve üremenin bu şekilde gerçekleştiğini söyleyen Dekan Açıcı, toprağın kazılarak bunun önüne geçilebileceğini böylece bilinçsiz zirai ilaç kullanımının da önüne geçilebileceğini söyledi.
NASIL MÜCADELE ETMELİYİZ?
Açıcı kenelerle nasıl mücadele edileceğini ise, şöyle anlattı: " Evcil havvanların, kenelere karşı kullanılan ve veteriner hekimlerinin önerdiği ilaçları kullanarak ilaçlamamız gerekir. Keneler, genellikle sığır, kedi ve köpeklerde daha sık bulunuyor. Bu tür hayvanlara Türkiye'de uygulanan ilaçları Tarım Bakanlığı iki grupta toplamıştır. Bunlardan birincisi; Eti ve sütü yenilen hayvanlar, ikincisi ise; Eti ve sütü yenilmeyen hayvanlardır. Bu iki grup içinde uygulanan ilaçlar veteriner hekimleri tarafından yapılmaktadır ve çiftçi ve köylülere hekimler tarafından uygulatılmaktadır.
KENE İLAÇLAMASI NASIL YAPILIR
Kene ilaçlaması hakkında da bilgi veren Açıcı, ilaçlama yöntemini ise, şöyle anlattı: "Kene genellikle çok zor ölen bir haşeredir. Bu bakımdan kene ilaçlaması bilgi ve tecrübe ister. Kene insan ve hayvanda birçok ölümcül hastalığa sebep olduğu için çok tehlikeli bir hayvandır ve mutlaka ilaçlama yapılması gerekir. Kene ilaçlaması yapan ilaçlama şirketleri, mutlaka profesyonel olmalı. Kene ilaçlaması yapan elemanların da mutlaka ilaçlama eğitimini almış olması gerekir. Kene ilacı olarak dışardan rastgele tarım ilaçları alıp kullanmak çözüm değildir. Bu bakımdan ilaçlama şirketlerine ulaşın kene ilacı hakkında ve ilaçlama ile ilgili bilgi alın."
Açıcı, ayrıca sokakta pompayla ilaçlama yapanların durumu daha tehlikeli hale getirdiğini ve bunun yasal olmadığını da ifade etti.