KAYBEDELİ BİR YIL OLDU
19 Kasım 2016 günü, sekreterinin eşi tarafından öldürülen Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Dr. Aynur Dağdemir'in ölümü üstünden bir yıl geçti. Katıl, 5. kattan atlayarak intihar etmişti. Ailesi, arkadaşları ve hastaları O'nu hiç unutmadı. İsmi bir sokağa verildi, çalıştığı hastenin duvarına siyah bir kurdele resmi yanında, gülümseyen yüzüyle bakan fotoğrafına yer verildi. Ve sağlıkta şiddet meselesinin adeta simge isimlerinden oldu.
OPR. DR. KAMİL FURTUN DA SİMGE İSİMLERDEN
29 Mayıs 2015 tarihinde elim bir şekilde katledilen Opr. Dr. Kamil Furtun da sağlıkta şiddet mağduriyetinde simge isimlerden. Hezeyanlı bir kafaya sahip kişinin, belki kendi bile niye yaptığını bilmediği bir şekilde, öldürüldü. O'nun da acısı, tüm sevenlerinin ve hemşerilerinin gönüllerinde.
HASTA YAKINLARININ UYGULADIĞI ŞİDDET
Sağlık görevlileri, hiç ayrım yapılmaksızın, kat görevlisinden pratisyenine, hemşiresinden doktoruna kadar şiddete maruz kalıyor. Hasta yakını olmanın verdiği psikolojik durumun başat rol oynadığı bu saldırılar, can kaybına kadar varıyor.
HERKES ÖNCELİK BEKLİYOR
Konuştuğumuz sağlık görevlileri, tüm hasta yakınlarının öncelik beklediğine vurgu yaparak, "Her hasta yakını, sadece kendi hastasını düşünüyor. Hele acilden girmişse, bunun kesinlikle hastasına özel ilgi gösterilmesi olarak değerlenndiriyor. Bir anlık beklemeye tahammül gösteremiyorlar" dedi.
EĞİTİMLİSİ DE AYNI OLABİLİYOR
Sağlık görevlilerine şiddetin önlenmesi için eğitim önemli bir yere sahip. Bu konuyu açtığımız sağlık çalışanları, eğitimin öneminde fikir birliği içindeler. Yine de çoğunluk teşkil etmese de yaşadıkları bazı saldırı vakalarından, okul bazında eğitimli sayılan kişilerin de saldırganlaşa bildiklerini anlatarak, ahlak aşılayan bir eğitimin öncelenmesinin, çare olabileceğini dile getirdiler. Hatta, kendi sağlık çalışanı olanların bile, o, hasta yakını olma durumunda saldırganlaşabildiğini de sözlerine eklediler. Ahmet Ufuk ERKAN