Samsun, cennet şehir. Yeşil ve mavinin iç içe olduğu , ömre ömür katan güzelliklerin sahibi. Keşfedin beni diye bekliyor. Keşfedin ve hak ettiğim değeri verin.
Şahinkaya Kanyonu duruyor, Vezirköprü ' de. Görmeyenlere , bilmeyenlere inat. Altınkaya Barajı ' nın yapılması ile sular altında kalan Kuruçay Köyü , bugün bir doğa harikası olarak karşımıza çıkıyor.
Vezirköprü ' ye uzaklığı 17 km olan kanyon , 3 km uzunluğunda ,80 metre derinliğinde.Kayaların yüksekliği ise 550 metre.Kayalarda bir dönem yaşam varmış.Mağaralara çıkan merdivenlerin bir bölümü halen görülebiliyor.Tüm kıyıları çam ormanları ile çevrili. Olağan üstü bir manzara. Kendinizi Akdeniz kıyılarında hissediyorsunuz.Tüm bu güzellikleri görebilmeniz için , baraj gölünün çeşitli noktalarından feribotla gezintiye çıkılmaktadır.
Kanyonun bulunduğu bölge, 2012 yılında ulusal turizm bölgesi ilan edildi. Doğası ve coğrafyası ile saklı bir cennet olan kanyon ,tüm doğa sporları için uygun bir konuma sahip.Özellikle dağcılık , yürüyüş ve dalış meraklılarının ilgisini çekebilecek bakir bir bölge.
Bölge o kadar bakir ki , Vezirköprü ' de size yolu tarif edebilecek insan bulamıyorsunuz. İnsanlarımızın haberi yok. Vatandaş bilmeyebilir, ekmek derdinde. Ankara Yolu üzerine büyük boy tabelalar ile kanyonu görmeden gitmeyin yazan yöneticiler, kanyon yolu üzerine bir tabela koymayı akıl edememişler.
Tabela yok, yolu bilen yok. Allah benzinlik çalışanlarından razı olsun. Sayelerinde yolumuzu bulduk. Üç köy geçmeniz gerekiyor , kanyona ulaşmak için. Adatepe , Oymaağaç ve Türkmen köyü. Bir tarafınızda ayçiçeği diğer tarafınızda tütün tarlaları. Ve alabildiğince orman.Allah 'ım bu nasıl bir güzellik. Bu nasıl bir manzara
Adatepe ve Oymaağaç yolu , güzel. Asfalt üstünde gidiyorsunuz. Fakat, kanyona gitmek için son köy olan Türkmen Köyü ' nün yolu toprak.İktidarın övünç kaynağı olan yollar , sadece bizim köye , Samsun Ankara kara yoluna uzaklığı 11 km olan Kavak -Yeralan ' a gelmedi , zannederdim. Yanılmışım. Türkmen Köyüne de gelmemiş. Turizme açılan bir bölgenin yolu yok. Toprak yolda sallana sallana gidiyorsunuz.
Toprak değil kaya olsa yolu aşacağım. Göreceğim bu güzelliği. Sonunda ulaştım, kanyona. Araçtan indiğiniz anda büyüleniyorsunuz , teşbihte hata olmaz. Cennettesiniz hissine kapılıyorsunuz.
Cemil Kaptan karşıladı bizi. Semaver çayı varmış. Bir yandan çaylarımızı içerken , bir yandan sohbet ediyoruz. Köyün eski muhtarı da sohbetimize katıldı. Dedim , amca bu yolun hali ne ? Geçtiğimiz hafta valimiz ziyaret etti buraları, sıkıntılarınızı söylemediniz mi ? Söyleyememişler. Valimiz ve heyeti selam aleyküm selam deyip, bir feribota binmişler.Ve kanyonu gezmişler. Dert dinlemek akıllarına gelmemiş.
Biz hayra yoralım, yine de. Valimiz derdi , gördüğü için dinlememiştir.Öyle ya , görünene kılavuz ne gerek ?Kendisi de o yoldan ulaştı kanyona. Eminim böyle bozuk bir yolu, turizm bölgesi olarak düşünülen bir yere yakıştıramamıştır. Yolun yapılması için gerekli çalışmalara başladığından şüphemiz yok!!!
Kanyon bölgesinde tesis yok. Aç kalmak istemiyorsanız yiyeceğinizi yanınızda götürmeniz gerekiyor. Feribotta mangal keyfi yapabilirsiniz.
Gezdik , kanyonu.Elinizden fotoğraf makinenizi bir an olsun düşüremiyorsunuz. Bu güzelliğin her karesinin fotoğrafını çekmek istiyorsunuz. Boğazın dar bölgesinde rüzgar yüzünüze vuruyor. Rüzgarın insana bu kadar huzur verebileceğini hiç düşünmemiştim. Samsun sizinle konuşuyor, sanki. ''Güzelliklerimi görmekte , niçin geç kaldınız?'' diye soruyor. Çocukların vefasız. Onlar kilometrelerce öteye gidiyor gezilere , senin değerini bilmiyorlar, diyemedim.
Şahinkaya Kanyon ' u, tanıtım eksikliğine, ulaşımın toprak yoldan sağlanmasına rağmen , Rusya,Çek Cumhuriyeti , Polonya, Portekiz ve Almanya gibi ülkelerden turist çekiyor.
Ve kanyon, olağan üstü bir güzellik olarak, Samsunlular tarafından keşfedilmeyi bekliyor