Sahte gözlüklere dikkat!

Son iki senede Samsun'daki tezgahlarda satılan sahte gözlüklerin sayısında büyük artış yaşandı.

 Yurtdışından gelen sahte numaralı gözlüklerin kaçak yollarla, güneş gözlüklerinin ise oyuncak adı altında Türkiye'ye giriş yaptığını kaydeden İhsan Optik sahibi İhsan Yılmaz, "İl Sağlık Müdürlüğü gerekli denetimi yapmıyor" dedi.


"SAHTE ALACAĞINIZA HİÇ ALMAYIN!"
Sahte güneş gözlüklerinin oyuncak adı altında yurda giriş yaptığını kaydeden Yılmaz, "Bizim elimizdeki güneş gözlüklerinde Ultraviyole (UV) dediğimiz zararlı ışınları süzen koruyucu kaplama özelliği vardır. Dışarıda tezgahlarda satılan gözlüklerde bu özellik olmadığı için güneşten gelen bütün zararlı ışınları direkt göze geçirir. Bu da katarakt ve gece körlüğüne sebep olur. Güneş gözlüklerinin kesinlikle sokaktan alınmaması gerekiyor. Zaten bu gözlükler yasadışı yollarla oyuncak adı altında ülkemize giriyor. Optiklerdeki ürünler ise tamamen sertifikalı, garantili ve UV korumalıdır. Vatandaşlar bu sahte gözlüğü alacağına hiç gözlük takmasın daha iyi." şeklinde konuştu.

"SAĞLIK MÜDÜRLÜĞÜ DENETİM YAPMIYOR"

Türkiye'ye kaçak yollarla getirilen sahte gözlükler için gerekli denetimin yapılmadığını kaydeden 13 senedir gözlükçülük ile uğraşan esnaf İhsan Yılmaz, "Sokaklarda ve takıcıların raflarında bulunan numaralı gözlüklerin satılması kanunen yasak. Bu gözlüklerin Üzerindeki camlar ve çerçeveler atık maddelerden yapıldığı için sağlığa uygunsuzdur. Kanserojen madde içerdiği için cilde de büyük zararları olan bu sahte gözlüklerin sağ camı ile sol camı da çoğu zaman birbirini tutmuyor. Numaralı gözlükler reçeteler ile birlikte sadece optiklerden alınır. Kanunen satışı yasak olan bu ürünler için İl Sağlık Müdürlüğü yeterli denetim yapmıyor." diye konuştu. 

"İNTERNET SATIŞINA GÜVENMEYİN"

Samsun'da son iki senede sahte gözlük satışı artış gösterdiğini belirten İhsan Yılmaz, "Kanun maddesinde açıkça belirtilen hususta; gözlüklerin optiklerden başka yerde satılamacağı belirtilir. Ama ne yazık ki bu ürünlerin el altından satışı devam ediyor. Vatandaşların internet üzerinden satılan gözlüklere de güvenmemesi gerekiyor. Optiklerde 500 TL'ye satılan bir ürünü internet aracılığıyla 50 liraya alan vatandaşlar ürünün orjinal olduğuna inanıyor. Gözlükçülerde 10 kat fazla fiyatta olan bir gözlüğün internetten bu kadar ucuz alınacağı mümkün değil. Bu gözlüklerde sorun yaşandığında iade etme konusunda da vatandaş mağdur ediliyor. Vatandaşlarımızı sertifika ve garanti belgesi olmayan bu gözlükleri almamaları konusunda uyarıyorum." dedi. Onur EMİRZA

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

GENEL Haberleri