Sahte içki imalathanesine baskın

Samsun'da Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele ekiplerinin düzenlediği operasyonda sahte içki yapılan iki imalathaneye yapılan baskında 13 kişi gözaltına aldı

Samsun'da Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele ekiplerinin düzenlediği operasyonda sahte içki yapılan iki imalathaneye yapılan baskında 13 kişi gözaltına alınırken, imalathanelerde çok sayıda sahte etiket, viski kapağı, hologram, ve meyve özleri ve şişe ele geçti. Samsun Emniyet Müdürlüğü Kaçakçılık ve Organize suçlarla Mücadele ekiplerinin yaklaşık 5 ay boyunca yaptığı teknik takip izleme çalışmaları sonucunda dün, sahte içki imalatı yapan iki imalathaneye baskın düzenlendi. Operasyonda, çok sayıda şişe, matbada basılmış sahte etiket, sahte viski ve votka yapımında kullanılan katkı maddesi (meyva özü) ele geçirildi.

ADRESLER ÖNCEDEN TESPİT EDİLDİ
Edinilen bilgiye göre, Tespit edilen adreslerden,Tekkeköy ilçesi Toptan Gıda Tesisi (SAMGİMAT) ile Samsun Merkez Hürriyet Mahallesi'nde meyve suyu paketleme tesisi adı altında faaliyet gösteren iki imalathane ile ve Pazar Mahallesi'ndeki 2 matbaaya Polis ekipleri dün sabah saatlerinde operasyon düzenledi. Baskınlar sonucu sahte içki şişeleme düzenekleri ve doldurma tankları bulunan imalathanelerde çok sayıda yabancı markalı viski ve votka şişe benzerleri, şişe kapağı, çok miktarda alkol ve yoğunlaştırılmış meyva özleri, katkı maddesi, matbaada basılan hologram, yabancı içki markalarının sahte etiketleri ve bandrolleri bulundu. Ayrıca şişelerin dikkat çekmemesi için çok sayıda özel bilyeli kapak ele geçti.

SAHTE İÇKİLER KAREDENİZ BÖLGESİNDE SATILIYOR
Baskında ev ve işyerlerinden alınan Selçuk G.,(matbaa sahibi), Celalettin U., Yener A., Yüksel Ö.,Süleyman B., Erhan B., Adem C., Ömer C., Ali A., Vehbi K., Rahmen S., Selçuk G., Osman A., isimli şahıslar Türk Ceza Kanunu'nun (TCK) 5607sayılı "Kaçakçılıkla Mücadele kanunu" kapsamında gerçekleştirilen operasyonda, Yine TCK'nın 220 madde sayılı "Suç işlemek Amacıyla Örgüt kurma ve Örgüte Üye olma", 186 sayılı "Kişilerin hayatını ve Sağlığını tehlikeye sokmak biçimde faliyette bulunma" ayrıca 4733 sayılı kununda geçen " Tütün Mamülleri, Tuz ve Alkol kanununa muhalefet" suçlarına iştirak eden 13 kişi gözaltına alındı. Verilen bilgilere göre; Etil alkolden yapılması gereken içkilerin Metil alkolden yapılması ve kullanan insanların etkilenme riskleri bulunuyor. Yapılan sahte içkilerin genellikle Karadeniz Bölgesi başta olmak üzere lokanta ve otellere satıldığı ileri sürüldü. Yakalanan 13 kişinin çoğu bu tür suçlardan sabıkalı olduğu ve bir kişinin ise, halen ceza evinde olduğu tespit edildi.

ÇOK İNSANIN CANI KURTULDU
Samsun Cumhuriyet Savcılığı ile koordineli çalışma sonucu Emniyet Müdürlüğü Kaçakçılık ve Organize Şube ekiplerinin yapmış oldukları operasyonda çok sayıda insanın hayatı kurtuldu. İmalathanede yapılan baskında sahte viski ve votka hammede olarak metil alkol ele geçti. Metil alkol zehirlenmesinde en tipik bulgunun görme fonksiyonundaki bozukluklar olduğu, bu bozukluğun bulanık görmeden, geçici ve tam körlüğe kadar birçok zararı bulunuyor. Sonrasında dolaşım ve solunum bozukluğu, morarma, beyin ödemi gelişiyor. Metil alkolün vücutta “formaldehit” ve “formik asit”e dönüşmesi üzerine, körlüğü neden olduğu da biliniyor. Vücuttaki metil alkolün, idrarla formik asit şeklinde atıldığını, 3-4 gün devam ettiği ve metilalkolün, etil alkole göre daha yavaş etki yaptığını, toksik bulguların geç ortaya çıkmasının yanı sıra Metil alkolün kullanılması sonucu beyin foksiyonlarını tahrip ettiği, karaciğer yetmezliği, ani körlüğe neden olduğu kanıtlandı.

SAHTE İÇKİ NASIL AYIRT EDİLİR
Yeni Rakı'da kapağın etrafını kaplayan üstünde kahverengi ile TEKEL yazan şeffaf plastik koruma, (parlak filigram) bu plastik kaplamanın içinde dikine yer alan gri metalik hologram bant, hologram üzerinde de belirgin 'TEKEL' yazısı, üstünde 'rakı' yazısı ve altında da 'gerçek rakı' ve 'genuine rakı' ibareleri yer alıyor. Gerçek rakının kapağı şişeye tam oturtulmuşken, sahte rakının kapağının alt boğumu şişeye tam oturmuyor.
Kapaktaki üretim tarihi, net ve belirgin yazılıyor. Özellikle restoran ve otel işletmecilerinin tarihin üzerindeki seri numarasının her bir üründe farklılaşmaya dikkat etmesi gerekiyor. Tarih ve numara fabrikalarda ink-jet tekniği ile basılırken, sahteleri de serigrafi ile basılıyor ve tüm rakamlar birbirinin aynı oluyor. Genellikle kullanılmış şişeler kaçak olarak doldurulduğu için şişenin eskiliği ve etiketin yıpranmışlığına dikkat edilmesi gerekiyor. Gerçek rakı her zaman duru, temiz görülürken, sahte rakının dibine dikkatli bakıldığında tortular olduğu görülüyor.
Ayrıca, önlem olarak kullanıcıların şeffaf koruma ve hologramı kendilerinin açması, restoran ve otel işletmecilerinin ucuz mal tekliflerine itibar etmemesi, sadece yetkili distribütörlerden mal alması tavsiye ediliyor.

Fahri KILIÇASLAN

YAŞAM Haberleri