Hiçbir yiyecek veya içecek tüketilmeyen oruç saatlerinde vücut, gece boyunca tüketilen yiyeceklerin tüm kalorileri tükendikten sonra enerji sağlamak için karbonhidrat (karaciğer ve kaslarda depolanan) ve yağ depolarını kullanır. Vücut su depolayamaz ve böbrekler idrarla kaybedilen miktarı azaltarak mümkün olduğunca fazla su tasarrufu sağlar. Ancak tuvalete gittiğinizde, cildiniz yoluyla, nefes aldığınızda ve hava sıcaksa terlediğinizde vücut bir miktar su kaybetmekten kaçınamaz.
Hava durumuna ve orucun uzunluğuna bağlı olarak Ramazan ayında oruç tutan kişilerin çoğunda hafif dehidrasyon yaşanır ve bu da baş ağrısına, yorgunluğa ve konsantrasyon güçlüğüne neden olabilir. Ancak araştırmalar, iftardan sonra gün içinde kaybedilen sıvının yerine yeterli miktarda sıvı tüketilmesi koşuluyla bunun sağlığa zararlı olmadığını öne sürüyor. Bununla birlikte, baş dönmesi nedeniyle ayağa kalkamıyorsanız veya yönünüz bozuluyorsa, acilen düzenli, orta miktarda su (ideal olarak şeker ve tuz içeren), şekerli bir içecek veya rehidrasyon solüsyonu içmelisiniz. Dehidrasyon nedeniyle bayılırsanız, bacaklarınızı başkaları tarafından başınızın üzerine kaldırmalı ve uyandığınızda yukarıda belirtildiği gibi acilen sıvı takviyesi yapmalısınız.
Normalde gün içinde çay, kahve gibi kafeinli içecekler tüketen kişilerde oruç sırasında kafein eksikliği başlangıçta baş ağrısı ve yorgunluğa neden olabilir. Vücudun gün içinde kafeinsiz kalmaya alışması nedeniyle bu durum Ramazan boyunca hafifleyebilir.
Orucunuzu açtığınızda vücut, tüketilen yiyecek ve içeceklerden yeniden su alabilir ve enerji kazanabilir. Uzun süredir yemek yemiyorsanız, iftarı açarken yavaş yavaş yemek yemeyi ve bol sıvı ve az yağlı, sıvı açısından zengin gıdalarla başlamayı yararlı bulabilirsiniz.
Bol miktarda sıvı tüketmenin yanı sıra meyve, sebze, yoğurt, çorba ve güveç gibi sıvı açısından zengin besinler tüketmek, gün içerisinde kaybedilen sıvının yerine konulması ve ertesi güne iyi su tüketerek oruç tutmaya başlanması açısından oldukça önemlidir. Tuz susuzluğu tetikler ve bu nedenle çok fazla tuzlu yiyecek tüketmekten kaçınmak iyi bir fikirdir. Sahur, oruç tutacağınız gün için sıvı ve enerji sağlar, dolayısıyla sağlıklı seçimler yapmak oruçla daha iyi başa çıkmanıza yardımcı olabilir.
Ramazan ayı bir ibadet zamanıdır ve geceleri camiler insanlarla dolar, karnımız da yemekle dolar. Sahur yemeği, oruç tutan bir kişinin gününün tartışmasız en önemli öğünüdür. Sahurda neleri tüketmekten kaçınmalıyız, gelin öğrenelim.
Hepimiz o günleri yaşıyoruz; sahur için zar zor uyanıyor, tek gözü açık mutfağa yürüyor ve bir zombi gibi mevcut yiyecekleri çiğniyoruz; şekerli mısır gevreği, kızarmış hamur işleri… Hepimiz sahurda kötü seçimler yapmışızdır ancak gün boyunca tok, enerji dolu ve sıvı dolu olmamızı sağlamak için kaçınmamız gereken yiyecek türlerini bilmek önemlidir.
Bol miktarda sıvı almak için, gün boyunca yeterince sıvı aldığınızdan emin olmak için sıvı açısından zengin yiyecekler seçmek de bizim için oldukça önemlidir. Enerji için nişastalı yiyecekler tercih edebilirsiniz, mümkünse yüksek lifli veya tam tahıllı çeşitleri tercih etmek de faydalı olabilir çünkü bunlar daha tok hissetmenize yardımcı olabilir ve sindirimi kolaylaştırarak kabızlığın önlenmesine yardımcı olabilir.