. Samsun Büyükşehir Belediyesi'nin kentin önemli ticaret merkezlerinden Saathane Meydanı'nda başlattığı restorasyon projesi, saklı tarihi gün yüzüne çıkaracak...
Adını 19. yy. eseri olan Saat Kulesi'nden alan tarihi meydan, Samsun Büyükşehir Belediyesi tarafından yapılacak restorasyon çalışması ile kentin tarih ve kültür turizmine yönelik önemli öğelerinden birisi haline gelecek.
1944 yılındaki depremde yıkılan, 2000 yılında Samsun Büyükşehir Belediyesi tarafından aslına uygun şekilde yeniden inşa edilen Saat Kulesi ile anılan Saathane Meydanı, Osmanlı döneminden itibaren şehrin ticaret merkezi olarak hizmet vermiş.
1990'lı yıllardan itibaren inşaata açılan bölge, barındırdığı tarihi eserlerini de adeta yok edercesine çirkin ve karmaşık bir hale dönüştü. Saathane Meydanı, Samsun Büyükşehir Belediyesi'nin Restorasyon Projesi ile eski dokusuna yeniden kavuşacak. Mevcut binaların ve işyerlerinin yıkılması ile meydana çıkacak 7 bin 900 metrekarelik alanda Samsun Büyükşehir Belediyesi'nin hayata geçireceği restorasyon çalışması, hukuki sürecin tamamlanmasıyla başlayacak.
Restorasyon projesi kapsamında gün yüzüne çıkacak Osmanlı mimarisinin tek sivil örneği olan Canikli Ali Paşa sülalesinden Hazinedârzâde Süleyman Paşa'nın Pazar Mahallesinde yaptırdığı Ahi Ali Bin Ali Paşa Vakfı'na ait 500 yıllık Taşhan'ın varlığı, çevresindeki iş yerlerinin yıkılmasıyla ortaya çıkacak. Bakımsızlık ve tahribatlar sebebiyle içler acısı durumda olan tarihi Taşhan ile 15.yüzyılda inşa edilen Hazinedârzâde Süleyman Paşa Vakfı'na ait olan Şifa Hamamı, vakfın gelirleri ile inşa edilip 1803'te hizmete açılan Süleyman Paşa Medresesi ile yanındaki cami restore edilecek. Vakıflar Bölge Müdürlüğü'nün işbirliğiyle yapılacak vakıf eserlerinin restorasyonunun tamamlanmasıyla Saathane Meydanı, tarihi dokusuna yeniden kavuşacak.
Vakıflar Bölge Müdürlüğü'nden devralınan dükkanların önemli kısmının tahliyesi ve yıkım işleminin tamamlandığını hatırlatan Samsun Büyükşehir Belediye Başkanı Yusuf Ziya Yılmaz, " Geriye kalan dükkanlarla ilgili hukuki süreç devam ediyor. Bunların da tamamlanmasıyla restorasyon projesine başlayacağız. Saathane önemli bir dönüşüm projesi. Şehrin önündeki bir çirkinliğin ortadan kaldırılması hem şehir hem de bizim için önemli yer teşkil ediyor. Saathane Meydanı Projesi bir kültür, tarihle bütünleşme, modernizasyon projesidir. Samsun'un vizyon projelerinden birisidir. Bu sebeple projeye büyük önem veriyoruz. Burada tarihi dokunun üzerine abanmış, onları tahrip etmiş, zehirli bir sarmaşık gibi sarıp kapatmış binalar var. Burayı Samsun'a yakışan, Samsun'u temsil edebilecek bir tarih ve turizm alanı haline getireceğiz. Bu tarihi dokuyu, şehrimizin bu önemli merkezini kamu yararı da göz önünde bulundurularak tüm Samsun'a kazandıracağız. Bu sene sonunda burası tüm Samsun'un gurur duyacağı, hepimizin yüz akı olan, şehrin gülen yüzü olacak bir yer haline gelecek." Dedi.