Saman nezlesi, alerjiye yatkın insanlarda daha çok görülüyor

Alerjik rinit (saman nezlesi) burun akıntısı, hapşırma, burun tıkanıklığı, göz yaşarması, gözlerde kaşınma, başağrısı, halsizlik gibi belirtilerin aralıklarla tekrarlanmasıyla kendini gösteren bir hastalıktır.



Belirtiler haftanın birkaç günü, yılın belirli dönemleri ya da bazı ortamlarda ortaya çıkabilir. Yapılan çalışmalar toplumun yüzde 10'dan fazlasının alerjik rinite yatkın olduğunu ortaya koymaktadır. Tanı hastanın şikâyetlerinin değerlendirilmesi, muayene ve testlerle konur. Temel olarak mevsimsel ve yıl boyu olarak iki farklı tipe ayrılır.

Bağışıklık sistemimizin yabancı bir maddeyi, vücudumuz için tehlikeli gibi algılayarak aşırı reaksiyon göstermesi sebebiyle olur. Yabancı maddeye gösterilen reaksiyon vücudumuzun bazı maddeleri salgılamasına yol açar. Sonuçta alerjik nezleye ait belirtiler kendini gösterir. Yabancı maddeler (alerjenler), solunum yolu ya da besinlerle alınabilir. Vücudumuzun en fazla tepki gösterdiği maddeler polenler, otlar, ev tozu akarları, hayvan tüyleri ve bazı besinlerdir.

Alerjiye sebep olan yabancı maddeden korunma alerjik nezlenin temel tedavi yöntemidir. Gıda alerjilerinde; söz konusu gıdayı diyetten çıkarmak, polen alerjilerinde; polen mevsimini bilerek bahçe vb. alanlardan uzak durmak, ev tozu akarları alerjilerinde; ev ortamında nemi düşük tutmak, yatak nevresim, çarşafların 60°de yıkanmasına dikkat etmek gerekiyor.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

SAĞLIK Haberleri