yaşamına kendi elleri ile son verdi. 2010 yılının 11 aylık döneminde ise il genelinde 30 intihar vakası meydana geldi
İntihar vakalarında özellikle erkeklerin kararlı olduğu uzmanlar tarafından ifade edilirken, intihara daha çok kadınların teşebbüs ettiği belirtiliyor.
İNTİHAR BİR YARDIM ÇIĞLIĞIDIR
Ruh ve Sinir Hastalıkları Hastanesi Amatem Sorumlusu Psikiyatrist Uzm. Dr. Umut Mert Aksoy, kişinin intihar yolunu seçmesinin aslında bir yardım çığlığı olduğunu belirtti. Aksoy, kişinin intihara sürüklenmesindeki nedenlerin iyi bir şekilde incelenmesi gerektiğine işaret ederek, "Bir kişi anne, baba ya da kendisi için çok önemli bir kişi tarafından reddedilme ya da terk edilme duygusunu yaşaması ve bu duyguyla baş edememesi durumunda intiharı seçebiliyor. Çocuk ve gençte öz beğeni sorunları yaratan ailevi problemlerle oluşan iletişim eksikliği, kişinin yaşam güçlükleri karşısında yalnız bırakılması hissettikleri kaygı ve güvensizlikleri bir başına yaşamak zorunda kalması, ailede birlik ve bütünlüğün ya kısmen bulunması ya sınırlı olması ya da hiç bulunmaması, kişinin anlayışsız ve düşmanca anne baba tutumlarına maruz kalması, ailede intihar edenlerin bulunması ve depresyon vakalarının yaşanması kişiyi intihara sürükleyebilen nedenler arasında gösteriliyor" dedi.
SOSYAL PROJELER OLUŞTURULMALI
Aksoy, alkol ve diğer uyuşturucu maddelerinin aşırı kullanmasının kişiyi intihara sürükleyebildiğine dikkat çekerek, "Bir aile bireyinin kaybı, sevilen ölmüş birisi ile yeniden birleşme arzusu, yaşam ya da sağlıkta ortaya çıkan ya da çıkması beklenen olumsuz olarak algılanan değişiklikler, uzun süreli ölümcül hastalık, kişinin cinsel kimlik sorunu yaşıyor olması, yakın zamanda birinin çok yakın bir ilişki gerçek ya da hayali fiziksel ya da duygusal bir terk edilmenin öcünü almak istemesi, kişinin tamir edilmeyecek bir hatanın kefaletini intihar yolunu seçerek ödemeyi düşünmesi, büyük zorlamalar getiren yaşantılar, özellikle gençlik intiharlarında silahların kolay ulaşılabilir olması, intiharı romantik mistik bir eylem olarak yücelten film kitap ya da müzikler, bir intihara şahit olmak kişinin kendini ölen kişi ile özdeşleştirmesi intiharın nedenleri arasında yer alıyor. Öncelikle intihar vakalarının tabanında yatan nedenlerin iyi bir şekilde araştırılıp analiz edilmesi gerekiyor ve buna göre sosyal projeler oluşturulması gerekiyor" diye konuştu.
SIĞINMA EVLERİ ÖNEMLİ
Öte yandan, intihar yöntemine en çok başvuran kadınların şiddete maruz kaldığına dikkat çeken Yerel Gündem 21 Kadın Konseyi Başkanı Avukat İncilay Toraman, "İntihar bireyin duygusal, ruhsal ya da sosyal sebeplerin etkisiyle kendi hayatına son vermesi olarak tanımlanmaktadır. Günümüzde ruh sağlığı genel sağlığın ayrılmaz bir parçası olarak kabul edilmektedir. Samsun'da gençler arasında intihar düşüncesi yaygındır. Bu düşüncenin ana temasını da şiddet oluşturmaktadır. Kadınlara uygulanan şiddet nedeniyle birçok kadın intihar yöntemini bir çıkış yolu olarak görmektedir. Tam bu noktada 'Sığınma Evleri' devreye giriyor. Nüfusu 50 binin üzerinde olan belediyeler 5393 sayılı Belediyeler Kanunu'na göre 'Sığınma evi' açmakla yükümlüdürler. Bu evlerin açılması halinde intiharı düşünen ve zorda olan insanlar buralarda kendini rehabilite etme fırsatı bulacaktır" diye konuştu.
SAMSUN'DA SADECE 1 ADET KADIN SIĞINMA EVİ VAR
Diğer taraftan 5393 sayılı Belediyeler Kanunu'na göre, nüfusu 50 binin üzerinde olan yerlerde bir adet sığınma evinin açılması gerekirken, 1 milyon 400 bin nüfuslu Samsun'da yalnızca Büyükşehir Belediyesi sınırları içerisinde 1 adet sığınma evi bulunuyor. Genellikle büyük şehirlerde zorda ve bunalımda olan erkek ve kadınlar için açılan, Erkek ve Kadın Sığınma Evleri belediyeler tarafından göz ardı ediliyor. Samsun'da sadece 355 bin nüfuslu İlkadım İlçesi'nde bir adet Kadın Sığınma Evi bulunuyor.
Zekeriya FIRAT