18-20 mayıs günlerini kapsayan ve SAMFAD (Samsun Fotoğraf Sanatı Derneği) tarafından düzenlenen fotoğraf çekim gezisine katıldım. Gezinin amacı, fotoğraf çekimi olunca genelde kültürel alanların yoğun olduğu Gaziantep ve Şanlıurfa illerini kapsayan bir gezi idi.
Tabi ki fotoğrafik açıdan başarılı bir gezi idi. Ancak benim gezi boyunca en çok dikkatimi çeken ve hiç aklımdan çıkaramadığım gezdiğim yerler ile Samsun"u sık sık karşılaştırmak zorunda kalmam oldu.
Artık şu bir gerçek, kültür turizmi bu illerimizde başarı ile uygulanıyor kentlerin sakinleri bunun getirisinin farkında, gezi amaçlı gelen binlerce insan gezinin yanında yoğun alışveriş içerisinde; oteller, lokantalar, yöresel ürünlerin satıldığı kapalı çarşılar, bakırcılar, saraçlar, marangozlar isotçular, fıstıkçılar, baklavacılar
Liste uzun herkes bu pastadan payını alıyor.
Dedim ya Samsun"u düşündüm. Bu potansiyeli, Samsun ne yapmalıda harekete geçirmeli? Şu bir gerçek!
Kültür turizmi yapanlar, Deniz-Güneş tatili yapan turistlerden daha üst gelir grubuna dahil. Bir yere bağlı tatil geçiren bir özelliği yok; tam tersi bulunduğu bölgede gezen ve harcayan bir yapıya sahip
Adından da anlaşılacağı gibi; kültür sözcüğü, yalnızca geçmişi değil, günceli de kapsayan bir kavram. Günümüz ile ilgili pek çok etkinlik de (konser, sergi, festival, karnaval, olimpiyat oyunları, vb) kültür turizmi kavramı içinde yer almaktadır.
Peki Samsun"un durumu ne.
Samsun günceli kapsayan bir cumhuriyet şehri özellikle Cumhuriyet"in kuruluşu yani 19 Mayıs konsepti ile kültür turizmine açık bir şehir.
Samsun; Vezirköprü"de olduğu gibi bir Osmanlı kültürünün en güzel örneklerini taşıyan kültürel varlıklara sahip.
Samsun; Alaçam"da olduğu gibi tarihi konakları ile yöresel ürünleri ile potansiyeli olan bir il.
Samsun; Bafra"da olduğu gibi doğal varlıkları (Delta) ile dünya çapında bir varlığa sahip.
Samsun; Çarşamba"da olduğu gibi doğal yaşamın en iyi örneklerinin sunulabileceği doğal varlıklara sahip.
Samsun; Ladik"te olduğu gibi görülmesi değer yayla ve su kaynaklarına sahip.
Lütfen diğer ilçe ve beldelerimiz alınmasın ama liste gerçekten uzun keşke yerimiz olsa hepsini burada ifade edebilsek.
Peki Samsun kültür ve doğa turizminde neden istenilen seviyede değil.Bu kadar zenginliklerine rağmen, ulusal bazda pazarlanamamış bir il. Şanlıurfa ve Gaziantep"e gelen ziyaretçilerin üçte biri Samsun"a gelmiyor
Bunları tartışmalıyız artık.Şu bir gerçek, kültür ve doğa turistleri daha fazla harcama yapıyor.Gittikleri yerde deniz, kum turistleri gibi bir noktada kalmayıp, birçok noktayı geziyor ve para harcıyor.
Neler yapmalıyız. Eminim ki bunlar çok kez konuşulmuştur. Ama artık geç kalmadan harekete geçmeliyiz. Kağıt üzerinde projeler yerine daha gerçekçi projeleri hayata geçirmeliyiz.
Kültür turizmi potansiyelimiz yüksek.Bu fırsatı kaçırmamamız gerekiyor.Gerek insanlarımızın bu konudaki eğitimi gerek konaklama konusundaki altyapı eksikliğimizi bir an önce tamamlamamız gerekiyor.
Samsun"da Turizm adına söz söyleyebilecek herkesin harekete geçirilmesi gerekiyor.Bu alanda güçlü bir sivil toplum hareketi yaratmamız gerekiyor.Gönüllü sayımızı arttırmamız gerekiyor.
Görüldüğü gibi iş çok; iş yapacak insanlara ihtiyacımız var. Büyükşehrin bu konuda, son yıllarda gösterdiği çabalara teşekkür etmek borcumuz. Sanıyorum tüm kesimlerin bu çabaları desteklemesi ve sahip çıkması atılacak en önemli adımdır.
Yoksa bugün olduğu gibi tur organizasyonları Atatürk Anıtı önünde bir hatıra fotoğrafı çektirip yollarına devam ederler.