Samsun, 2. Uluslararası Ticaret ve Lojistik Merkezi olmak için çalışmalarını yerel, ulusal ve uluslararası alanda sürdürüyor. Samsun Kalkınma Ofisi tarafından yürütülen çalışmalarda, dünyanın gelişen yeni ve güçlü pazarı olan BRIC ülkelerinden Rusya, Hindistan ve Çin'e açılımda, Avrupa, Kafkaslar ve Asya'ya Samsun'u konumlandırmak, ticaret ve lojistik merkezi kent olarak yapılandırmak için uzun vadede programa alındı.
Dünyanın toplam döviz rezervlerinin yüzde 30'dan fazlasını elinde bulunduran ve önümüzdeki yirmi yıllık dönemde küresel Gayrı Safi Milli Hasıla'nın paylarının yüzde 20'yi bulacağı tahmin edilen 3 milyara yakın insanın yaşadığı BRIC ülkeleriyle olan ilişkilerde Samsun konumlandırılacak.
Litvanya, Ukrayna ve Belarus tarafından Baltık Denizi ile Karadeniz'i birleştiren kombine demir yolu taşımacılığı sistemi olan Viking ve Bakü Tiflis, Kars Demiryolu Projesi, Samsun Çalışma Raporu'nda izlemeye alındı. Tarihi İpek Yolu Projesi'nde Samsun'un deniz, kara, hava ve demir yollarında bir transit geçiş ve lojistik dağıtım merkezi kent pozisyonuna taşınılması ise düşünülmekte. Bu arada, Uluslararası Fuar ve Kongre Merkezi yapımı için çalışmalar da sürdürülmekte.