Ecdad mirası ve kutsal bir emanet olan tarihi kültür yapılarının korunmasına yönelik farkındalık oluşturmak amacıyla gerçekleşen geziye Kültür ve Turizm Bakanlığı Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü Samsun Rölöve ve Anıtlar Müdürlüğü, Samsun Büyükşehir Belediyesi, Ondokuz Mayıs Üniversitesi, Samsun Üniversitesi, Boyabat Belediyesi, Sinop Gençlik ve Spor İl Müdürlüğü, Sinop Alan Yönetimi Başkanlığı, Yeni Dünya Vakfı Samsun Şubesi, Üniversiteli Akil Gençlik Topluluğu (ÜniAK) ve İnşat Mühendisliği Öğrenci Topluluğu destek verdi.
210 ÖĞRENCİ KATILIM SAĞLADI
210 üniversite öğrencisi ve akademisyenin katıldığı teknik gezi kapsamında Samsun’da yapımı devam eden Samsun Yeni Müze Şantiyesinde buluşan üniversite öğrencileri şantiyede teknik inceleme yaptıktan sonra Sinop’a hareket etti. Öğrenciler, Sinop’ta sırasıyla Tarihi Cezaevi Restorasyonu, Tarihi Buzhane Yapısı, Sinop Kalesi ve Balatlar Bazalikası arkeolojik kazı bölgesinde incelemeler yaptı. Sinop İli Merkezde incelemeler tamamlandıktan sonra ise Gerze İlçesi Tarihi Dere Cuma Camii, Boyabat ilçesindeki Tarihi Beyazıt Camii, Tarihi Kemaldede Camii, Kasaplar Çarşısı ve Tarihi Orta Çarşı Restorasyonlarını yerinde incelendi. Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından yapılan restorasyon çalışmalarını yürüten kurum olan Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü Samsun Rölöve ve Anıtlar Müdürlüğü teknik elemanları meslektaş adaylarını gezi güzergahında yer alan tarihi yapı uygulamaları hakkında bilgiler verdi.
"BİR VAZİFE OLARAK GÖRÜYORUZ"
Yapılan geziyle ilgili öğrencilerinin sorularını cevaplayan Samsun Rölöve ve Anıtlar Müdürü Dr. Ali Sarıalioğlu “Bakanlığımız adına tarihi yapıların onarım ve restorasyon süreçlerini yürüttüğümüz gibi genç kuşakların tarihi yapı koruma ve restorasyon çalışmalarına ilgi duymalarını, farkındalık ve bilinç oluşmalarını sağlamayı da başlıca bir vazife olarak görüyoruz. Bu amaçla üniversitelerimizde gelen öğrenci kardeşlerimize eğitimleri boyunca teorik ve uygulamalı eğitimler, teknik geziler, staj imkanı, mezuniyet sonrası yönlendirmeler ve kurumsal yayınların paylaşılması gibi konularda yardımlar yapıyor, öğrenci kardeşlerimizin kurumumuzu ikinci bir okul olarak görmesini diliyoruz. ” dedi.
ÖĞRENCİLERE KATKISI OLUYOR
Teknik Geziye katılan Samsun Üniversitesi Mimarlık ve Tasarım Fakültesi Dekan Yardımcısı Doç. Dr. Halil İbrahim Düzenli yaptığı konuşmasında “ Teknik geziye katılmaktan büyük mutluluk duyarız. Bu tip çalışmaların öğrencilerimizin eğitimlerine ciddi katkısı olacağını düşünüyoruz. Konuya olan ilgi, alaka ve desteklerinden ötürü Kültür ve Turizm Bakanlığı Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü Samsun Rölö ve ve Anıtlar Müdürlüğü’ne ve tüm katılımcılara teşekkür ederiz.” dedi.
FARKINDALIK OLUŞTURULUYOR
Gezinin sponsorlarından olan Yeni Dünya Vakfı Samsun Şube Başkanı Osman Çetinkaya geziye katılan öğrencilere yaptığı konuşmasında “Tarihi yapılar konusunda bir açık hava müzesi olan ülkemiz bir çok alanda çalışma fırsatı sunuyor. Öğrenci arkadaşlarımızın farkındalık oluşturması çok önemli. Bizlerde öğrenci kardeşlerimize yapacakları çalışmalarda teknik geziler, eğitim kampları, burs, staj, yurt gibi imkanları vakıf olarak sunuyoruz. Devletimizin bir çok imkanı öğrenci kardeşlerimizin yapacakları çalışmalarda kendilerine veriliyor. Kültür ve Turizm Bakanlığı Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü Samsun Rölöve ve Anıtlar Müdürlüğü’ne yaptığı güzel çalışmalar ve gençlere verdiği değer için teşekkür ederiz. Sizlerin geleceğin Güçlü Türkiye'sinde çok daha güzel işler başaracağınıza inancımız tam. Bu yolda hep birlikte kardeşlik ve dostluk ve milli bilinç bağlarını kuvvetlendirerek yürümeye devam edeceğiz.” dedi.
"MİLLİ DEĞERLERİMİZ ÖN PLANA ÇIKACAK"
Teknik Gezi’nin son durağında üniversiteli öğrenciler bir akşam yemeğinde misafir eden Boyabat Belediye Başkanı Şefik Çakıcı yaptığı konuşmasında “ Bizim gözbebeğimiz olan genç kardeşlerimiz abat şehrimiz Boyabat’a hoş geldiniz. Sizleri şehrimizde ağırlamaktan büyük onur duyuyoruz. Samsun Rölöve ve Anıtlar Müdürlüğü’ne teknik geziyi düzenlediği ve şehrimizi ziyaret ettiği için bir kez daha teşekkür ediyoruz. Geleceğin mimar ve mühendislerinden en büyük beklentimiz milli değerlerimizi ön plana çıkaracak ve koruyacak, kültürel varlıklarımızı korumada dünya standartlarında çalışmalar yapmaları olacaktır. Yaptıkları ve yapacakları tüm çalışmalarda her zaman yerel idareler ve halk olarak her türlü desteği kendilerine sağlayacağız.