Samsun uyanıyor

Nihayet bu şehir adına birşeyler olmaya başlıyor. 14-15-16 Mart tarihlerinde Mimar Remzi Kozal'ın büyük çabalarıyla SADEF öncülüğünde İstanbul Feshane'de düzenlenen Büyük Samsun Şöleni bizleri şehrin birlik ve beraberliği konusunda ümitlendirdi. Bu organizasyona Samsun Valisi Hasan Basri Güzeloğlu'nun çabalarını da hatırlatmadan olmaz.

Şölende Samsun; tarihi, turizmi, kültürel değerleri, örf ve ananeleriyle öne çıkarken, Bayındırlık ve İskan Bakanı Faruk Nafiz Özak şehrimize övgüler yağdırdı. Valimiz Hasan Basri Güzeloğlu şehrimizi en güzel şekilde anlatarak, Samsun için iri ve diri olmak gerektiğinin altını çizdi.

Bu olayı dün gazetemizin manşetinden Samsun lobisi olarak verdik. Birçoğumuzun "Samsun Şöleni" diyerek üstün körü geçtiği haberi manşetten duyurmamızın sebebi, düzenlenen bu etkinliğin önemini daha iyi anlatmaktı. Altını çizmekte fayda var; Yerel gazetecilik sadece şehirdeki asayiş olaylarını gündeme getirmekten öte bir durumdur. Yerel gazetecilik her alanda şehri daha güzel yarınlara taşıyan bir lokomotif olma sorumluluğunu taşır. Hata yapanı uyarır, doğru işleri alkışlar, kente artı değerler kazandıran isimleri görür. Biz yerel gazeteciliği böyle anlıyoruz ve bu anlayışımızı sürdüreceğiz. Sokrates'in dediği gibi "Atina bir at ben de at sineği, sokuyorum ki uyansın diye" mantığıyla belki birkaç acı iğnelemelerde bulunmuşuzdur, ancak bu iğneler yıkmak için değil uyandırmak için vurulmuştur.  

Feshane'deki etkinlik Samsun lobisinin varlığı adına çok önemli bir adımdı ve bu adım da atıldı. Türkiye genelinde toplam 105 Samsunlu dernek arasındaki iletişim ve dayanışmayı sağlayan Samsunlular Dernekler Federasyonu'nun (SADEF) bu çalışmasını canı gönülden alkışlıyoruz. SADEF  Genel Başkanı Müslüm Çamuroğlu ile SADEF Kurucu ve Onursal Başkanı Remzi Kozal ile bu çabaları gönülden destekleyen Samsun Valisi Hasan Basri Güzeloğlu'na şükranlarımızı sunuyoruz.

Samsun'un en büyük eksikliği lobicilikti. Samsunlular olarak lobi yapmasını bir türlü öğrenebilmiş değildik. Halbuki günümüz dünyasında "lobicilik" bir zorunluluk. Dünyanın her yerinde kurumlar, toplumlar, insanlar, haklarını ve taleplerini her platformda lobicilik ile savunabilmektedir. Lobicilik ile baskı oluşturan toplumlar her zaman istediklerini almıştır. Bugüne kadar istediğini alamayan Samsun umudumuz odur ki bundan sonra masaya yumruğunu vuracaktır. Bu da birlik ve beraberlikle olur ki bunun da öncülüğünü Samsun'da Vali Güzeloğlu yapmaktadır.

Samsun-Ceyhan hattı Ünye'ye kaydırıldıysa, Samsun'da lobicilik olmadığındandır. Bu şehir teşvik dışı kaldıysa yine lobicilik olmadığındandır. Bu şehre yönelik her ne eksiklik var ise hepsinin altında lobicilik çıkar. Türkiye"de kimi şehirler diğerlerine göre, gerek kamu yatırımlarından gerekse devlet desteklerinden daha fazla yararlanmaktadır. Örneğin Bursa, Kayseri, Trabzon, Ordu, Gaziantep gibi şehirler lobicilik faaliyetleriyle başarılı işler yapmaktadır. Peki neden Samsun lobicilik yaparak daha başarılı çalışmalara imza atmasın. Şimdi zaman o zamandır. Hamasi nutuklar devri geride kalmış, icraatın tohumları ekilmiştir. Bu tohumların meyvesi gün gelecek Samsunluların yüzünü güldürecektir.

Sadece milletvekillerinin oluşturacağı lobicilik ile bir yere gelinemeyeceği su götürmez bir gerçektir. Artık herşeyi milletvekillerinden bekleme dönemi bitti. Bu şehir için bir artı değer elde edilecekse o da topyekün bir birliktelik ile olacaktır. Şehir lobiciliği, kentlerin gelişimi ve kalkınması açısından son derece önemli bir kavramdır ve biz bu kavramı hayata geçirmeye başladık. Her konuda tartışma içerisinde, çekişme içerisinde olabiliriz ancak iş Samsun olunca tartışmaları, kişisel hırsları bir kenara bırakıp hep beraber hareket etmenin zamanıdır.