Samsun'a deprem uyarı cihazı yerleştirilecek

Boğaziçi Üniversitesi (BÜ) Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü (KRDAE) Ulusal Deprem İzleme Merkezi (UDİM) Müdürü Dr. Doğan Kalafat, ''Samsun'a deprem uyarı cihazı yerleştireceğiz'' dedi.

Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Mühendislik Fakültesi'nce düzenlenen ''Samsun ilinin Deprem Riski ve Alınabilecek Önlemler'' sempozyumunun 2'inci bölümü Vezirköprü ilçesinde gerçekleştirildi.

Sempozyumun ardından sonuç bildirgesini açıklayan Kalafat, Karadeniz Bölgesi'nde deprem uyarı cihazı yerleştirmek için Samsun'u merkez seçtiklerini söyledi. Depremin daha hassas dinlenmesi gerektiğini belirten Kalafat, şunları kaydetti: ''Samsun ve çevresinde oluşabilecek bir afet durumunda depremin haber verilmesi ve hızlı müdahale edilmesi için bu sistem gereklidir. Teknik olarak bizim zaten bu tür alt yapımız var. Bu yıl içinde bu çalışmalara başlayacağız. Bu sistemin iki ayağı var. Önce depremi haber almak sonra sinyali aldıktan sonra hızlı müdahaleyle ilişkin kurumları uyararak hemen deprem bölgesine ulaştırmak istiyoruz. Depremden hemen sonra şiddet haritaları üreterek hasarlı binaları tespit edip can kayıplarını azaltmak için afet ile ilgili çalışan kurumları yıkılan binalara yakın zamanda ulaşmasını sağlamak istiyoruz.''

''Depremler en ağır doğal afetlerdir''
AK Parti Samsun Milletvekili Tülay Bakır ise, deprem, toplumların uğradıkları en ağır doğal afetler olduğunu kaydetti. Türkiye'nin hemen hemen tamamının deprem yönünden risk taşıdığının altını çizen Bakır, ''Bilimsel olarak bir bölge veya şehrin deprem riski derecelendirebilmekle birlikte, depremin meydana geleceği tahmini zaman tehlikeden uzaklaşmaya yetecek öncelikte verilememektedir. Deprem önlenemeyen, fakat zararı minimalize edebilecek bir afet olarak kabul edilmektedir'' diye konuştu. Depremlerdeki büyük can ve mal kaybının nedenin içinde yaşanılan binalar ve konutların içindeki eşyalar olduğuna dikkat çeken Bakır, ''Deprem afetinin binalara minimum zarar vermesi, ölüm ve yaralanmaların en aza indirilmesi için afet ve acil durum yönetimi, akut profesyonel ekiple kurtarma ve tedavi, kişi ve toplumun maddi yıkımının deprem sigortası ile önlenebileceğini kabul etmemiz ve yapılacakları öğrenmemiz gerekmektedir'' şeklinde konuştu.

''Türkiye'de 14 milyon konutun incelenmesi gerekiyor''
Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Altyapı Hizmetleri Genel Müdür Yardımcısı Murat Oral, Türkiye'de 19 milyon konut olduğunu tahmin ettiklerini belirterek, ''Bunun 14 milyon kadarı tespitten ve incelemeden geçilmesi gerekiyor. TBMM'de görüşülmekte olan kanun tasarısı yasalaştığı zaman tespitlerin ne şekilde yapılacağı planlanacak. Burada belediyelere iş düşüyor. Hazırlıklarını yapan belediyelerin tespitleri öncelikli olarak incelenecek dönüşüm muhtemelen deprem riski öncelikli ilerden başlayacak'' ifadesini kulandı. OMÜ İnşaat Mühendisliği Bölümü öğretim üyesi Prof. Dr. Azer Kasımzade ise, birinci derece deprem bölgelerinde hastanelerin, okulların ve çok önemli binaların deprem yalıtımı yapılması gerektiğine işaret ederek, şunları kaydetti:''Deprem yatılım malzemesi dış ülkelerden gelmektedir ve bunun maliyeti çok yüksektir. Biz OMÜ'de bunu daha uygun maliyete yapıyoruz. Deprem konulu konferansta bu sistemi tanıtmak için iyi bir fırsat oldu. Depremden sonra binaların ayakta kalması için mutlaka deprem yalıtımlı binalar yapmasını öneriyoruz.''


İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

GÜNCEL Haberleri