Süleyman SALUR
SAMSUN'DA BİNALARIN YALITIMI İNSAN SAĞLIĞINI, DOĞA VE ÇEVREYİ KATLEDİYOR
13 Şubat 2015 Cuma 12:57
Samsun'un Çiftlik Caddesi ve İl Emniyet Müdürlüğü binalarında yapılan izolasyon işlemlerinde kullanılan strafor polistren türü ürünlerin insan sağlığına doğa ve çevreye zararlı olduğu bilimsel olarak ispatlanmasına rağmen bu ürünlerin yalıtım amaçlı kullanımı yalıtımında zorunlu olması nedeniyle artmaktadır.
Oysa bu tür ürünler petrol türevi yapıları nedeniyle binalarda yangın anında adeta benzin görevi görmektedir. Bu tür ürünlerin pazar paylarının artırılması için tüm mevzuatlar müsait hal getirilmektedir. Eğer strafor ürünlerin kullanılmaması için bir tehlike doğduğunda uluslar arası karteller ve yerli işbirlikçileri anında harekete geçerek bürokrasiye baskı yaparak mevzuatları revize ederek işi kitabına uydurmaktadırlar.
Örneğin 2007 yılına kadar 2 kata kadar olan binalarda B1 ve B2 yanıcı sınıflı strafor ürünler kullanılabilmekte iken bu zorunluluk pazar payını daraltmış ve malum güçler harekete geçerek 2 katı 7 kata çıkarmışlardır.
Binaların Yalıtım Standartları prosedürlerini içeren Binalarda Enerji Performansı kriterleri Bayındırlık ve İskan Bakanlığınca iç ve dış karteller tarafından desteklenen İZODER kuruluşuna bila ücret yaptırılmış ve böylece hesaplamalarda tüm kapılar strafor ürünlere açılmıştır. Üstelik AB 6112 normlarına uygun olarak ilan edilen TS 825 Standartlarının bu normlarda karşlığıda bulunmamaktadır.
İkinci örnek olarak YANMAZ. HİÇ YANMAZ ifadeleri ALEV ALMAYAN ve ZOR ALEVLENEN olarak yumuşatılmış ve böylece strafor ürünlerin pazar payının yitirilmesi riski ortadan kaldırılmıştır.
Bu tür ürünlerin kullanılması bazı AB ülkelerinde yasaklanmasına rağmen ülkemizde her ne hikmetse bu işletmelerin sayısı artırılmaktadır.
Bürokrasideki lobi faaliyetler ile de strafor ürünler için gerekli mevzuatlar sık sık revize edilerek pazar payı artırılmaktadır. Çünkü işletmelerin ortaklık yapılarından dolaylı veya dolaysız pek çok milletvekili hatta bakanlar bulunmaktadır.
Son olarak Çevre ve Şehircilik Bakanlığı 2014-17 sayılı bir genelge yayınlayarak ilgili bakanlıklar, Valilikler ve Belediye Başkanlıklarına bir genelge göndererek strafor ürünler için yangın performansına ilişkin akredite laboratuarlardan belgelendirme raporu uygulamasına geçilmesini talep etmiştir.
Bu aşamada yine kartel ve yerli işbirlikçiler anında harekete geçerek bu raporların tanzimi için yeterli akredite laboratuarları bulunmaması gerekçesi ile 7 ay süre ile genelgenin yürürlüğe girmesi engellenmiştir. Çünkü kartelin elinde aşırı stoklar bulunmakta ve bu erteleme süresinde muhtelif damping fiyatlar ile stokların eritilmesi sağlanacaktır. Olan yine bu ürünleri binalarında yalıtım amaçlı kullanan vatandaşlara olacak bu cambazlıkların faturasını yine vatandaş ödeyecektir.
Yangın anında çıkardığı zehirli gazlar ile 3 dakika içinde insan hayatına son veren doğa ve çevre katliamına yol açan strafor ürünlere muadil olarak üretilen doğal yalıtım malzemelerinin kullanılması bu tür olumsuzlukların yaşanmasını ortadan kaldıracaktır.