Sağlık Bakanlığı Türkiye ilaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu, Samsun Ticaret ve Sanayi Odası (TSO) Kümelenme Bilgi Merkezi, Türkiye Sağlık Endüstrisi İşverenleri Sendikası ve MEDİKÜM'ün ortaklaşa düzenledikleri KOBİ İşbirliği ve Kümelenme Projesi kapsamında Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu Bilgilendirme Toplantısının Anadolu'daki ilk toplantısı Samsun'da gerçekleştirildi.
BAKANLIK SAMSUN'A BÜYÜK ÖNEM VERİYOR
Sağlık Bakanlığı Genel Müdürü Kamuran Özden ise, böyle bir toplantının Anadolu'da ilk defa Samsun'da yapılmasının Sağlık Bakanlığı Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu'nun kente verdiği desteği ve önemi gösterdiğini söyledi. Görevi gereği özellikle geri kalmış ülkelere görevli olarak sürekli gittiğini belirten Kamuran Özden, Somali'de şu anda iki tane sahra hastanemiz çalışıyor. 40 personelimiz Somali'de. Biz yurt dışında hastaneler yapıyoruz. Kim aman derse, kim bizim size ihtiyacımız var derse biz doktorumuzla, hastanelerimizle, medikal aletlerimizle Sağlık Bakanlığı olarak oradayız. Yurt dışında yaptığımız hastanelerin tıbbi cihazlarının yüzde 90'ı yerli üretim. Biz mecbur kalmadıkça hiçbir cihazı dışarıdan alıp yurt dışına götürüp takmıyoruz. Buna çok önem veriyoruz. Geçen hafta Cibuti'teydik. Bine yakın hastaya bakıp, 77 hastayı da ameliyat ettik. Cibuti'de bu zamana kadar yapılmamış birçok ameliyatı bizim doktorlarımız yaptı. Samsun'daki üretim tesislerini ben biliyorum. Gerçekten Samsun'da çok güzel üretim yapılıyor. Samsun'daki bu üretim, Karadeniz'deki bu üretim bölge ekonomisi için itici güç olacaktır. Bunu hepimiz biliyoruz ve hep birlikte de göreceğiz. Yurt dışına mutlaka açılın. Mutlaka firmalarınızın web sayfalarını yapın. Fuarlara mutlaka katılın. Tanıtım çok önemli. Bizim en büyük eksikliğimiz de tanıtımda. Mutlaka uluslararası departmanlarınızı oluşturun. Artık üretici arkadaşlarımız dışarıyla sıcak temas kurmalı. Yeter ki ülkemize bir döviz girsin. Kendimizi mutlaka yurt dışına artık tanıtalım, tanıtmak da zorundayız. Sağlık Bakanlığı burada. Sektör bizim önümüzde gitsin. Biz bundan gurur duyarız. Onlar bilimsel olarak yanınızda. Ben de Samsunlu bir kardeşiniz olarak yurt dışına yapacağınız tüm yatırımlarda yada açılımlarda her zaman size danışmanlık yapmaya hazırım. Bunu yapmak zorundayız. Ar-Ge ve güvenirlilik çok önemli. Burada görüyorum ki; güzel bir işbirliği var. İnşallah başarılarınız artarak devam eder. Allah yolunuzu açık etsin diyerek sözlerini tamamladı.
SEKTÖRÜN SORUNLARI TARTIŞILDI
Konuşmasının ardından Sağlık Bakanlığı Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu Kayıt Birim Sorumlusu Ersen Ünsal, Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Ulusal Bilgi Bankası Uygulamaları hakkında katılımcılara bilgi verdi. Daha sonra ise Samsun TSO Meclis Başkanı Sedat Demirci'nin de hazır bulunduğu bir toplantıda cerrahi ve tıbbi alet üreticilerinin yöneticileri ile Sağlık Bakanlığı yöneticileri ortak bir toplantı yaparak sorunlar masaya yatırılarak çözüm yolları arandı. Sağlık Bakanlığı yöneticileri, Cumartesi günü de Samsun'da faaliyet gösteren medikal alet ve tıbbi cihaz üretimi yapan firmaları yerinde ziyaret edecek.