Samsun'da yıkılacak evler hangileri?

Samsun'da kentsel dönüşüm projesi kapsamında 30 bin bina yıkılacak.

Ülkenin geleceği açısından büyük önem taşıyan,'Afet Riski Altındaki Alanların Dönüştürülmesine İlişkin Yasa Tasarısı,Cumhurbaşkanı Abdullah Gül tarafından onaylandı. Samsun'da Kentsel dönüşüm kapsamında ele alınan bilgilere 30 bin riskli bina var.

KAMUOYUNUN HENÜZ HABERİ BİLE YOK
Meclis'te görüşülen yasa tasarısı binlerce bina sahibini ilgilendiriyor ancak kamuoyunun henüz bu konuda yeteri kadar bilgisi yok. Deprem açısından riskli bölgeleri Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ile belediyeler belirleyecek, Bakanlar Kurulu onaylayacak. Hem belirlenen risk alanları içindeki binalar hem de riskli alanlar dışında olup 'ekonomik ömrünü tamamlamış olan ya da yıkılma veya ağır hasar görme riski taşıyan' binalar yıkılacak. Proje gereği riskli alanlardaki sağlam binalar da bakanlık kararıyla yıkılabilecek.

RİSK YAPILAR NASIL BELİRLENECEK?
Halk riskli yapıları bedelini kendi karşılayarak tespit ettirecek. Verilen süre içinde yapılmayan tespitleri bakanlık veya belediyeler yapacak, masrafları yine vatandaş karşılayacak. Tespite itiraz yedi kişilik bir heyet tarafından karara bağlanacak: Bunlardan üçü bakanlıkta görevli kişiler, dördü ise üniversitelerden öğretim üyeleri olacak. Bu heyet de kararını verdikten sonra yıkım kararı değiştirilemeyecek. Zira yasada açılan davalarda yürütmeyi durdurma kararı verilmesi engelleniyor. Bu yüzden mahkeme yıkımın iptali yönünde karar verse de yürütmeyi durdurma kararı engellendiği için dava sonuçlanana kadar yıkım zaten gerçekleşmiş olacak. Binalarını yıktırmayanları ise yasal işlem bekliyor. Tasarıda bu konuda “Riskli yapıların tespiti, tahliyesi ve yıktırma işlemleri ile deerleme işlemlerini engelleyenler hakkında, işlenen fiil ve halin durumuna göre 5237 sayılı Türk Ceza Kanunu'nun (kamu düzeni) ilgili hükümleri uyarınca başsavcılığa suç duyurusunda bulunulur” deniliyor.

BİNA YIKILDI SONRA NE OLACAK
Yıkımdan sonra o binanın ilgilileri kat maliki değil, arsanın hissedarı haline gelecek. Yapılacak projeyle ilgili karar verilirken hissedarların 3'te 2'sinin onayı yeterli olacak. Karara katılmayanların arsa payları açık arttırmayla diğer hissedarlar arasında satışa çıkarılacak. Diğer paydaşlar almazsa bakanlık tarafından rayiç bedel ödenecek. TOKİ, ihale edilecek arsanın bedelini SPK'ya bağlı ekspertizlerle belirleyecek

Bekir DURAN

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

GENEL Haberleri