Samsun'luların SGK hakkında ...

Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) Samsun İl Müdürü Saffet Çalışkan Samsun'luların SGK hakkında bilmediklerini cevaplıyor.

Siz değerli okurlarımızın Sosyal Güvenlik Reformu ve diğer konular hakkında merak ettiği soruları Saffet Çalışkan, Gazeteniz DENGE aracılığı ile cevaplayacak. Okuyucularımızın merak ettikleri soruların cevapları ise, Çalışkan tarafından incelenerekseçilen sorular, Salı ve Perşembe günleri DENGE Gazetesi'nde cevaplarıyla birlikte yayınlacak.


Soru: Memuriyet görevine sakatlık kontenjanından atanan özürlülere ilişkin haklardan yararlanamayan bir kişiye 5510 sayılı Kanun bu konuda bir kolaylık getiriyor mu?
Cevap: Kanunun yürürlüğe girdiği tarihten önce iştirakçi olanlardan, göreve başlamadan önce alınmış, en az yüzde 40 oranında özürlü olduklarını gösterir sağlık kurulu raporu bulunanlar ile en az yüzde 40 oranında doğuştan özürlü olduklarını belgeleyenler, yeni düzenleme ile, 15 yıllık hizmeti bulunması kaydıyla yaşlılık aylığından yararlanacaklardır.

Soru: Eşi 6 aylık devlet memuru iken vefat eden bir kimsenin çocuklarına aylık bağlanmış ve eşe aylık bağlanmamış ise 5510 sayılı Kanundan sonra eşe de aylık bağlanacak mı? Bağlanacaksa geçmişe yönelik toplu bir para ödenmesi söz konusu mu?
Cevap: Ölen sigortalının 6 aylık hizmet süresi bu Kanuna göre ölüm aylığı bağlanması için yeterli olduğundan, 1 Ekim 2008 tarihinden sonra yapılacak başvuru üzerine aylık bağlanabilecektir.
       Önceki sosyal güvenlik mevzuatına göre; hizmet süresinin 10 yıldan az olması nedeniyle aylık bağlanamayan dul ve yetimlere ölenin 5 yıl hizmetinin bulunması halinde dul ve yetimlerinin 1 Ekim 2008 tarihinden sonra yapacakları başvuru üzerine, kendilerine yapılan toptan ödemeyi bugün ki şartlara göre ihya etmesi halinde paranın yatırıldığı tarihi takip eden aybaşından itibaren aylık bağlanacaktır.

Soru: 4/c kapsamındaki sigortalılara hangi hallerde ölüm aylığı verilir?
Cevap: Kamu görevlisi olarak görev yapmakta iken vefat eden, ancak toplam hizmet süresi 10 yıldan az olması nedeniyle dul ve yetimlerine aylık bağlanamayan kişinin artık, 1800 gün hizmetinin bulunması halinde dul ve yetimlerinin 1 Ekim 2008 tarihinden sonra yapacakları başvuru üzerine, müracaat tarihini takip eden aybaşından itibaren ölüm aylığı bağlanacaktır. Ancak toptan ödeme şeklinde belli tutarda para alanlar hakkında ihya edilmek suretiyle işlem yapılması mümkün olabilecektir.

Soru: Eşi devlet memuru iken vefat eden bir sigortalının askerlik süresini borçlanarak beş yılı tamamlaması halinde eşe aylık bağlanacak mı?
Cevap: Hak sahiplerinin ölen adına borçlanacakları hizmetlerle birlikte beş yılı doldurmaları halinde kendilerine borçlanma tutarlarını ödedikleri tarihi takip eden aybaşından itibaren aylık bağlanabilecektir.

Soru: 4/c kapsamındaki sigortalının hak sahiplerine evlenme ikramiyesi ve evlenme ödeneği verilecek mi?
Cevap: Bu Kanundan önce Emekli Sandığı Kanununa göre bağlanmış aylıklar hakkında bu Kanunla yürürlükten kaldırılan hükümleri de dahil 5434 sayılı Kanun hükümlerine göre işlem yapılacağından yetim aylığı alan eş, ana ve kızın evlenmesi halinde 12 aylık tutarında evlenme ikramiyesi ödenecektir.
   Hizmet azlığı nedeniyle aylık bağlanamayan ancak bu Kanun uyarınca aylık bağlanmış kız çocuklarına, almakta oldukları aylıkların 24 aylık tutarı miktarında ödenecektir.

Soru: 5434 sayılı Kanuna tabi olup da borçlanma talep edenlerin bu talepleri, yeni Kanuna göre mi değerlendirilecektir?
Cevap: 2008 yılı Ekim ayı başından önce 5434 sayılı Kanuna tabi hizmetleri olanlar ile ara vermeksizin 5510 sayılı Kanunun 4"üncü maddesinin birinci fırkasının ( c) bendi kapsamında sigortalılığı devam edenlerle bunların hak sahiplerinin borçlanma talepleri, 5434 sayılı Kanun hükümlerine göre sonuçlandırılacaktır. Ayrıca 5510 sayılı Kanunda, daha önce tabi oldukları kanuna göre borçlanabilecek süreler aynen korunmuştur.

Soru: Polis Akademisi ile fakülte ve yüksek okullarda, Emniyet Genel Müdürlüğü hesabına okuyan veya kendi hesabına okumakta iken Emniyet Genel Müdürlüğü hesabına okumaya devam eden öğrencilerin sigortalılık ve borçlanma durumu nasıl olacaktır?
Cevap: Polis Akademisi ile fakülte ve yüksek okullarda, Emniyet Genel Müdürlüğü hesabına okuyan veya kendi hesabına okumakta iken Emniyet Genel Müdürlüğü hesabına okumaya devam eden öğrenciler sigortalı olarak sayılmıştır. Böylece ilk defa bu Kanunla, Emniyet Hizmetleri Sınıfında Kanunun 4"üncü maddesinin birinci fıkrasının ( c) bendi kapsamında çalışmakta olanların, Polis Akademisi"nde geçen başarılı eğitim sürelerini borçlanmak suretiyle hizmetlerine ilave ettirmeleri imkânı getirilmiştir.

Soru: Halen Astsubay olarak görev yapan bir kişi göreve başlamadan önce yüksekokulda geçen sürelerini emekliliğe saydırabilir mi?
Cevap: İlk defa bu Kanunla; Kanunun yürürlüğe girmesinden önce üniversitelerin çeşitli fakülte, yüksek okul veya meslek yüksek okullarında kendi hesabına öğrenim yaptıktan sonra muvazzaf astsubay nasbedilenlerin sözü edilen okullarda geçen başarılı öğretim sürelerini borçlanmak suretiyle hizmetlerini devam ettirmeleri imkanı getirilmiştir.

Soru: Bu Kanuna göre devlet memuru olarak isteğe bağlı iştirakçilik hakkı kaldırılıyor mu? Artık isteğe bağlı iştirakçilik Bağ-Kur kapsamında mı değerlendirilecek?
Cevap: 5510 sayılı Kanunun Geçici 4. maddesi uyarınca; 5434 sayılı Kanuna göre iştirakçi iken gerek 5510 sayılı Kanunun yürürlüğe girdiği tarihten önce gerekse yürürlüğe girdiği tarihten sonra görevinden ayrılanlar ile bunlardan Kanunun yürürlüğe girdiği tarihten sonra devlet memuru olarak yeniden çalışmaya başlayanlardan, 657 sayılı Devlet Memurları Kanununa ve diğer personel kanunları ile kendi kuruluş kanunlarına göre Emekli Sandığı iştirakçisi olarak en az 10 yıl çalıştıktan sonra görevinden istifaen ayrılmış olanlar ya da müstafi sayılanlar görevlerinden ayrıldıkları tarihten itibaren 6 ay içinde yazılı olarak müracaat etmeleri halinde eskiden olduğu gibi isteğe bağlı iştirakçileri sağlanacak ve bu süreler 4/c kapsamında (memuriyet hizmeti gibi) değerlendirilecektir.
 
Soru: Eski belediye başkanlarına makam tazminatı ödenecek mi?
Cevap: 5510 sayılı Kanunun yürürlük tarihinden önce, seçimler neticesinde belediye başkanı olarak görev yapmış ve emeklilik veya yaşlılık aylığı olanlardan, Kanunun yürürlük tarihinden önce 5434 sayılı Kanunun ek 68"inci maddesine göre makam tazminatı ve buna bağlı olarak temsil veya görev tazminatı ödenenler hariç olmak üzere makam ve temsil veya görev tazminatı ödenecektir.