Samsun'luların SGK hakkında bilmediklerini cevaplıyor.

Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) Samsun İl Müdürü Saffet Çalışkan Samsun'luların SGK hakkında bilmediklerini cevaplıyor.

Siz değerli okurlarımızın Sosyal Güvenlik Reformu ve diğer konular hakkında merakettiğiniz soruları Saffet Çalışkan, Gazeteniz DENGE aracılığı ile cevaplayacak. Okuyucularımızın merak ettikleri soruların cevapları ise Çalışkan tarafından incelenerek,seçilen sorular Salı ve Perşembe günleri DENGE Gazetesi'nde cevaplarıyla birlikte yayınlacak.

dengeyesorun@dengegazetesi.com.tr adresine ad ve soyad belirtilerek gönderilen sorulara ise geniş bir şekilde yer verilecek.


Soru: 5510 sayılı Kanuna göre evlenme ödeneği 4/b sigortalılarının hak sahibi kız çocuklarına da verilecek midir?
Cevap: Mülga 1479 ve 2926 sayılı Kanunlarda ölüm aylığı almakta iken evlenen kız çocuklarına evlenme yardımı verilmesine ilişkin bir düzenleme bulunmazken, 5510 sayılı Kanunla, bu kanuna göre ölüm gelir veya aylığı almakta iken evlenen kız çocuklarına evlenme ödeneği verilmesi öngörülmüştür.

Soru: 4/b kapsamında sigortalı olanların tehlike sınıf ve derecesi neye göre belirlenecektir?
Cevap: Bağımsız çalışanlar için “ Tehlike ve sınıf derecesi neye göre belirlenecektir.

Soru: 4/b kapsamında sigortalılar için belge verilecek mi, primler ne zaman yatırılacak?
Cevap: Kanunun 4"üncü maddesinin birinci fıkrasının (b) bendi kapsamında sigortalı olanlar, aylık prim ve hizmet belgesi düzenlemeyeceklerdir. Bu sigortalılar aylık prime esas kazançlarını beyan etmek suretiyle bildireceklerdir.
      Yapacakları beyana ilişkin prim ödemeleri, beyanlarının ait olduğu yılı takip eden ayın sonuna kadar yapmaları gerekmektedir.

Soru: 4/b kapsamında sigortalı olanlar işten ayrıldıkları Kuruma bildirecekler midir?
Cevap: Bağımsız çalışanların sigortalılıklarının sona ermesine ilişkin bildirimleri on gün içinde sigortalı işten ayrılış bildirgesiyle Kuruma bildirmeyen kurum ve kuruluşlar hakkında aylık asgari ücret tutarında idari para cezası uygulanacaktır.

Soru: Bağ-Kur sigortalısının ödeyeceği prim oranı artacak mı?
Cevap: Mevcut uygulamada Bağ-Kur sigortalılarından basamak sistemine göre yüzde 40 oranında prim alınmakta idi. Yeni düzenleme ile bunların kazançlarıyla orantısız prim ödemelerine sebep olan basamak sistemi kaldırılarak, prime esas kazancın aylık alt ve üst sınırı arasında beyan edecekleri prime esas kazançları üzerinden yüzde 33.5 – 39 oranında prim ödemeleri öngörülmüştür.
 Buna göre, sigortalıların tercihleri doğrultusunda beyan edecekleri prime esas kazançlar ne kadar yüksek olursa, aylıkları da o kadar yüksek bağlanacaktır.

Soru: Emekliliğini hak etmiş olup da halen memur olarak çalışanların 5510 sayılı Kanundan önce emekli olmaları kendileri için daha mı avantajlıdır?
Cevap: 5510 sayılı Kanundan önce ya da sonra emekli olunması halinde emekli aylığı her hangi bir değişikliğe yol açmamaktadır.
Kamu görevlilerinden bu Kanunun yürürlüğünden önce iştirakçi olanların aylıkları 5534 sayılı Kanuna göre bağlanacağından Kanunun yürürlüğe girdiği tarihten sonra emekli olmaları hiçbir şekilde aylıklarını etkilemeyecektir.

Soru: Halen memur olarak çalışanların eski haklarında herhangi bir kayıp söz konusu olacak mı?
Cevap: Bu Kanundan önce bir süre memuriyeti bulunanların Emekli Sandığı Kanununda sayılan tüm hakları geçici maddelerle korunmaktadır. Bu sebeple eski haklarınızda herhangi bir geriye gidiş söz konusu olmayacaktır.

Soru:4/c kapsamında sigortalıların yaşlılık aylığının başlangıcı nedir?
Cevap: Yaşlılık aylığına hak kazananlara, yetkili makamdan alınan emekliye sevk onayı üzerine görevleriyle ilişiğinin kesildiği tarihi takip eden aybaşından itibaren aylık bağlanır. Her ne şekilde olursa olsun görevinden ayrılmış ve daha sonra başka bir sigortalılık haline tabi olarak çalışmamış olanlar ile kontrol muayenesi sonucu aylığı kesilenlerden yaşlılık aylığına hak kazananlara ise, istek tarihini takep eden, aybaşından itibaren aylık bağlanır.