Samsun'un 10 Yıllık gelişim senaryosu hazır

Samsun’un gelecekteki kalkınma hedeflerini belirleyen 10 Yıllık Gelişim Senaryosu ve 2025 Yılı Proje Geliştirme Çalışmaları, Samsun Valisi Orhan Tavlı’nın başkanlığında gerçekleştirilen toplantıda ele alındı.

Samsun Valisi Orhan Tavlı’nın başkanlığında gerçekleştirilen toplantıya, Vali Yardımcısı Vekili ve İlkadım Kaymakamı Abdulkadir Demir, Orta Karadeniz Kalkınma Ajansı (OKA) Genel Sekreteri Mehlika Dicle ve Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Necmi Çamaş katıldı. Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’nın koordinasyonunda yürütülen Cazibe Merkezlerini Destekleme Programı (CMDP) çerçevesinde OKA tarafından hazırlanan plan, 12. Kalkınma Planı, Bölgesel Gelişme Ulusal Stratejisi ve TR83 Bölge Planı’na uygun olarak tasarlandı. Bu kapsamda Samsun için üç temel odak alan belirlendi: Orta-yüksek teknoloji sanayi. Mavi ekonomi. Lojistik altyapı Bu odak alanları üzerine yoğunlaşan Samsun’un, 10 yıllık süreçte bölgesel ve küresel rekabet gücünü artırması hedefleniyor.

Sanayide üretim üssü olma yolunda
Samsun, medikal, otomotiv ve savunma sanayii alanlarında güçlü bir üretim merkezi konumunda. Gelecek 10 yıllık süreçte bu sektörlerde uzmanlaşarak, Türkiye’de bir üretim üssü haline gelmesi amaçlanıyor. Bu doğrultuda, 5 milyar dolarlık ihracat hedefi belirlenirken, kümelenme ve akıllı uzmanlaşma stratejileri uygulanacak. Ar-Ge altyapısı güçlendirilecek, üniversite-sanayi iş birlikleri artırılacak ve nitelikli iş gücü yetiştirme projeleri hayata geçirilecek.

Mavi ekonomi ile denizden güç alınacak
Su ürünleri üretimi ve deniz turizmi açısından büyük bir potansiyele sahip olan Samsun’da, balık sağlığı ve su ürünleri işleme alanlarında katma değer yaratacak projeler geliştirilecek. Ayrıca, deniz ve kruvaziyer turizmini geliştirmek için yatırımlar yapılacak. Samsun’un Türk Somonu üretiminde bölgesel merkez haline gelmesi, su ürünleri ihracatının 1 milyar dolara ulaşması ve deniz turizmi konusunda Karadeniz’in lider destinasyonu olması hedefleniyor.

Samsun, Karadeniz’in lojistik merkezi olacak
Samsun, 2 lojistik merkezi, 1 liman, 2 serbest bölge, 1 özel endüstri bölgesi, demiryolu bağlantıları ve havalimanıyla Karadeniz’in lojistik merkezi olma yolunda ilerliyor. Bu kapsamda Samsun’un, Kuzey-Güney ve Doğu-Batı eksenlerinde önemli bir yük koridorunun başlangıç noktalarından biri olması planlanıyor. Limanların otomasyon sistemleri geliştirilecek, Samsun Lojistik Merkezi’nin kapasitesi artırılacak ve bölgesel ticaret hacmini artıracak lojistik destek noktaları kurulacak. Odak alanlardaki gelişimi desteklemek için 2025 yılında, Samsun Büyükşehir Belediyesi, ilçe belediyeleri, sanayi ve ticaret odaları, organize sanayi bölgeleri, üniversiteler ve STK’lar ile iş birliği içinde çeşitli projeler yürütülecek.

2025 yılında hangi projelerin gerçekleşmesi planlanıyor?
Orta-yüksek teknoloji sanayi alanında hassas sıcak dövme, tasarım ve eklemeli imalat altyapıları geliştirilecek. Metal işleme ortak kullanım tesisleri ve medikal sektöre yönelik laboratuvar altyapıları kurulacak. Mavi ekonomi kapsamında Balık Sağlığı Biyoteknoloji Merkezi kurulacak. Kruvaziyer turizmi altyapısı güçlendirilecek. Lojistik sektöründe kuru liman projeleri hayata geçirilecek. Tüm bu projelerle Samsun’un bölgesel büyümenin lokomotifi olma rolünün güçlendirilmesi hedefleniyor.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

GÜNCEL Haberleri